Netflixi üleilmastumine toob kaasa petutarkvarade õitsengu

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki Foto: ROBYN BECK/AFP

Netflixi eilne šokeeriv uudis laienemisest kokku nüüd juba 190 riiki toob suure tõenäosusega kaasa kasutajate asukohta petta aitavate tarkvarade leviku kasvu, kuna teenuse pakutav sisu on riigiti erinev.

Netflixi originaaltoodang on kättesaadav üle maailma, kuid väga paljude filmide ja sarjade näitamiseks pole ettevõte kõigi riikide tarvis litsentse omandanud ja Netflix on eri riikides pakkumas erinevaid materjale ka sisulistest kaalutlustest lähtuvalt.

Seetõttu on filmisõpradel juba aastaid kasutusel tarkvara nimega VPN (virtual private network), mis võimaldab veebiteenused ära petta ja olla nende jaoks kastajaks mis iganes maailma riigis. Täpselt sama tarkvara kasutab näiteks sisuliselt kogu Hiina rahvas, kes ei taha sugugi leppida sellega, et neile riiklikult piiratud ligipääs mitmetele tuntud sotsiaalvõrgustikele ja äppidele.

VPN-i programmide kasutamine võimaldab seega tarbida Netflixi pakutavat sisu näiteks nii USA, Suurbritannia kui Kanada territooriumil olevatele inimestele. Kõrvalteenuste pakkujad on läinud koguni nii kaugele, et loodud on katalooge ja otsingusüsteeme, kus on riigiti näha, mida Netflix kuskil pakub.

Selliste tarkvarade, nagu TunnelBear, Astrill, ExpressVPN, Vypr ja Private Internet Access, kasutamine on teenusepakkujate petmiseks kahtlemata illegaalne ja nende kasutajaid tabavad tihti küberrünnakud, kuid samas paistab, et ka Netflix ise on sellele kõigele läbi sõrmede vaadanud – kuutasud ju laekuvad. Näiteks ei eeldata, et kliendi krediitkaart peaks olema registreeritud samas riigis, kus ta teenust kasutab.

Allikas: TechCrunch

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles