Apple, Samsung ja Sony on seotud lapstööjõu kasutamisega Aafrikas

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo koobaltikaevurid
Kongo koobaltikaevurid Foto: KENNY KATOMBE/REUTERS

Rahvusvahelise inimõiguste grupi Amnesty International värske raporti kohaselt kasutab suur osa juhtivatest elektroonika- ja autotootjatest lapstööjõu abil kaevandatud toormest valmistatud akusid.

AI aruande kohaselt kasutavad näiteks Apple, Huawei, Sony, Microsoft, Lenovo ja Samsung oma mobiilides ja tahvlites liitiumakusid, milles sisalduv koobalt on kaevandatud Kongo Demokraatlikus Vabariigis, kus kasutatakse tööjõuna juba seitsmeaastaseid lapsi, vahendab Endgadget.

Raporti koostamise käigus tuvastati näiteks Hiina kaevandusettevõtte Huayou Cobalt tarneahel, mille osaks on ettevõttele endale kuuluv Congo Dongfang Mining – riigi suurim mineraalide kaevandaja. Selgus, et Kongost pärinev koobalt jõudis nii Hiina kui Lõuna-Korea akutootjateni.

Teiste seas teatas Apple, et on asunud täpsemalt uurima oma toodetes kasutatavate toorainete päritolu. «Digitaalajastu paradoks on, et mõned maailma rikkaimat ja innovaatilisemad ettevõtted on võimelised turustama uskumatult keerulisi seadmeid, ilma vajaduseta näidata, kust pärinevad nende komponentide toorained,» kommenteeris raporti koostamisel osalenud Afrewatch tegevjuht Emmanuel Umpula.

Kongos toodetakse pool  maailma koobaltist ning ainuüksi viimase 16 kuu jooksul on riigi kavandustes hukkunud üle 80 inimese. Uurijatega rääkinud laste sõnul tuleb neil 1-2 dollarilise päevaraha eest teha kuni 12-tunniseid vahetusi. Seda ka kooli kõrvalt, nädalavahetustel  ja koolivaheaegadel.

Amesty Internationali hinnangul pole küll Apple’il, Samsungil ja teistel raporti nimetatud ettevõtetel kontrolli toorainete päritolu üle, kuid nad peaksid seda kasvatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles