Eesti idufirma valiti maailma saja mõjukaima hulka

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeletoni superkondensaatorid
Skeletoni superkondensaatorid Foto: Erakogu

Superkondensaatoreid tootev Eesti tehnoloogiaettevõte Skeleton Technologies nimetati maailma saja mõjukaima innovaatilisi ja puhtaid energialahendusi välja töötava - ehk nö cleantech - ettevõtte hulka.

Global Cleantech 100 hulka pääsejad valiti välja 6900 kandidaadi seast ning 2015. aasta nimekirja kuulub ettevõtteid 17 riigist, Skeleton esindab nimekirjas mitte Eestit vaid Saksamaad. Nimelt on ettevõttel tütarfirmad nii Eestis, Saksamaal kui Soomes ning investeeringute kaasamise huvides on end esitletud ka Saksamaa ettevõttena. Varem on nimekirja pääsenud näiteks nii Uber kui Airbnb.

Global Cleantech 100 raporti juhtivautori Michele Paradi sõnul annab nimekiri ülevaate turu võtmemängijate kohta, kes avaldavad järgmisel 5-10 aastal suure tõenäosusega kõige märkimisväärsemat mõju. Nimekiri koostatakse Cleantech Groupi andmete põhjal ning lõpliku nimekirja pani kokku 100-liikmeline rahvusvaheline ekspertide kogu.

Skeleton Technologies’i tegevjuhi ja kaasasutaja Taavi Madiberki sõnul on tunnustus märk sellest, et ettevõte on jõudnud suure potentsiaaliga teadusarendusest reaalse tooteni, mis on klientidelt saanud väga positiivse tagasiside ning millel on globaalsel tasemel konkurentsieelis.

Madibergi sõnul kasutatakse Skeletoni lahendusi nii maa peal, õhus kui kosmoses. «Näiteks meie veoautode käivitusmoodul aitab oluliselt säästa kütust ning vähendada heitgaaside emissiooni. Samas toodame ka kõrgtehnoloogilisi superkondensaatoreid, mis lennutatakse orbiidile koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga,» rääkis Madiberg.

Eesti Arengufondi cleantech projektijuhi Marit Salli sõnul annab Global Cleantech 100 ülevaate lähitulevikus maailma kujundavatest tehnoloogiatrendidest. «Skeletoni väljavalimine tõestab, et Eestil on pakkuda parimaid tehnoloogilisi lahendusi, millel on globaalne mõju ja mida imetletakse,» ütles Sall.

Skeletoni toodete seas on näiteks Eestis leiutatud ja valmistatav veoautode käivitusmoodul, mis  põhineb algselt Euroopa Kosmoseagentuurile loodud superkondensaatorite tehnoloogial. Tänu käivitusmoodulile ei ole vaja veoautosid hoida tühikäigul töötamas, et tagada täis aku ka suurte miinuskraadidega - auto mootori võib välja lülitada ning sellega hoitakse oluliselt kokku nii kütust kui mootori ressurssi ning vähendatakse ka heitgaaside emissiooni.

Ettevõtte turuliidrist tehnoloogia on juba kasutusele võtnud Euroopa Kosmoseagentuur, üks kõrgtehnoloogiline autotööstus ja suuremahulise energiasalvestamisega tegelevad ettevõtted.

Toimetaja märkus: ettevõtte investorite hulka kuulub UP Invest OÜ - riskikapitali ettevõte, mille investeeringute hulka kuuluvad ka Eesti Meedia AS ja Apollo Holding OÜ. Lisaks on investorite seas elektriseadmete tootja AS Harju Elekter, Pronto Eesti OÜ, OÜ Aifal ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles