Vaata, kes oli mullu maailma suurim autotootja

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Toyota Prius
Uus Toyota Prius Foto: SCANPIX

Maailma suurimaks autotootjaks oli mullu neljandat aastat järjest Toyota. Jaapani ettevõttele esimesel poolaastal kõva konkurentsi pakkunud Volkswageni müüginumbrid said emissiooniskandaali tõttu suure löögi, kirjutab Bloomberg.

Toyota oli ühtlasi ainuke autotootja, mis suutis aasta lõikes müüa üle 10 miljoni sõiduki. Kokkuvõttes langes müüdud autode hulk tunamullusega võrreldes siiski 0,8 protsenti 10,15 miljoni sõidukini. Volkswagen oli kaheprotsendise languse ning 9,9 miljoni müüdud autoga teisel kohal. Saksa autotootjale astub kandadele aga USA General Motors, mille ühikulised müüginumbrid kasvasid 0,2 protsenti 9,8 miljonile autole.

Seejuures oli Volkswagen veel eelmise aasta keskpaigas müüginumbritelt Toyotast ees, kuid suve lõpus lahvatas emissiooninäitajate võltsimise skandaal, mis mõjus selgelt negatiivselt nii ettevõtte mainele, kui ka uute autode müügile.

«Toyota hegemoonia kestab ilmselt veel ka järgnevatel aastatel,» kommenteeris Bloombergile maineka Jaapani konsultatsioonifirma Fourin analüütik  Zhou Jincheng. «Nende müüginumbrite vahe ainult laieneb, kuna Volkswagen peab USA ja Euroopa turgudel oma strateegiaid muutma. See aga võtab aega,» lisas ta.

Selleks, et olla tänavu juba viiendat aastat järjest maailma suurim autotootja, peab Toyota suurendama müüki arenevatel turgudel. Näiteks võib Toyota täielikult üles osta Daihatsu, millest hetkel omab ettevõte 51 protsenti. Daihatsu on Jaapanis miniautode turuliider ning Indoneesias ja Malaisias omatakse juhtpositsiooni väikeautode klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles