Plastkaartidel surm silme ees – uued ATMid annavad raha mobiiliga (2)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wells Fargo pangaautomaadid
Wells Fargo pangaautomaadid Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Kõikvõimalikel plastikkaartidel oli maailma ajaloos kindlasti täita oluline, ent lühikeseks jäänud roll, kuid lennukaar ajaloo prügikasti on alanud ja üha jõulisemalt ja mastaapsemalt nende asemel kohta sisse võtmas mobiiltelefonid.

Põhiliselt on meie kõigi rahakottides kolme liike plastikkaarte: pankade omad, isikut tõendavad ja kõikvõimalike teenustepakkujate lojaalsuskaardid, mis täidavad allahindluse pakkumise asemel meie püsivalt kaasas käivaid reklaamkastikese ülesannet.

Kui isikusamasuse tuvastamiseks on juba hea tükk aega arendatamas biomeetrilisi võimalusi ning kulutulena levivad ka NFC-tehnoloogial põhinevad mobiilimaksed, siis pangaautomaadid oli seni nähtus, millega suhtlemiseks pidi kasutajal olema rahakotist välja kiskuda vana hea plastkaart.

Kuid nüüd on saabunud plastile surma külmav uudis ka ATM-ide valdkonnas. Los Angeles Times’i teatel on USA kolm suuremat panka otsustanud lähema kolme kuu jooksul kasutusele võtta esimesed pangaautomaadid, millele kliendid  saavad end  tuvastada mitte kaardi vaid mobiiliga.

«Mul on viiene ja kuuene poeg – ma ei arva, et suureks sirgudes tuleb neil enam kaasas kanda plastikut,» selgitas Bank of Ameriva digitaalpanganduse juht Michelle Moore oma panga otsust.

San Francisco pangandusgigant Welss Fargo võtab esimesed kaardivabad automaadid kasutusele sel suvel ja vahetab kõik automaadid välja aasta lõpuks. JPMorgani Chase’i ATM-id saavad välja vahetatud aasta teisel poolel.

Tehnoloogilise poole pealt kasutavad uut tüüpi pangaautomaadid telefoniga ühenduse saamiseks ja isiku tuvastamiseks NFC-tehnoloogiat. Või siis ka PIN-koodi abil, mille kliendid oma telefoni pangarakenduse kaudu saavad.

NFC-ühenduse puhul peavad kliendid sisse logima oma mobiilsesse rahakotti või pangaäppi, puudutama seejärel telefoniga automaati ja sisestama PIN-koodi.

Raha väljavõtmiseks peaks kuluma keskmiselt 10-12 sekundit ning kasvab ka turvalisus – inimesed ei pea enam muretsema sellepärast, et keegi näeb õla tagant nende paroole.

Nüüd jääb veel vaid üle loota, et leiutataks midagi värskemat ka kõikvõimalike kaupluste, tanklate ja teenindusasutuste kliendikaartide järglaseks. Ajast ja arust on see plastik meie rahakottide vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles