Pocopay selgitab: vastused enimlevinud küsimustele

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt avas eile finantsteenuse Pocopay.
Indrek Neivelt avas eile finantsteenuse Pocopay. Foto: Raul Mee

Panganduse ja makseteenuste valdkonnas on kätte jõudnud ilmselgelt uus ajastu ning uusi tehnoloogiapõhiseid teenused sünnib nagu seeni pärast vihma, igaüks neist oma eripäradega – kes pakub kiiret krediiti, kes mugavaid makseid, kes teeb rahvusvahelised rahaliikumised soodsamaks ja kiiremaks.

Loomulikult on ohtralt küsimusi ja kahtlusi kaasa toonud ka Inderk Neivelti ja Linnar Viiki eestvedamisel sündinud uus makseteenus nimega Pocopay. Vahendame ettevõtte vastused Postimehe lugejate esitatud küsimustele.

- Kas tegemist on kuskil riigis registreeritud krediidiasutusega? See vist on vajalik raha kogumise võimaluse pakkumiseks – kas sellel teemal on kõik seaduslik?

Pocopay on Eestis registreeritud makseasutus. Makseasutusena tegutsemiseks omab Pocopay Eesti Finantsinspektsiooni poolt antud vastavat tegevusluba, millega on võimalik soovi korral tutvuda Eesti Finantsinspektsiooni veebilehel.

Pocopay ei ole krediidiasutus (pank) mis tähendab, et raha, mida meie juures avatud kontole kantakse, ei ole hoius ja seda tuleb kasutada makseteks. Pocopay ei motiveeri oma kliente paigutama oma raha maksekontole eesmärgil teenida intressitulu (nagu seda on hoiuste puhul). Samuti ei anna Pocopay laenu.

- Kas Pocopay kontol olev raha on riigi poolt tagatud nagu pankades hoitav raha?

Pocopay ei osale hoiuste tagamise skeemis, kuna viimane on loodud üksnes pankadele.

Siiski ei tähenda see, et vahendid, mida meie juures avatud kontole kantakse, ei oleks kaitstud. Oluline on, et vastavalt seadusele hoiab Pocopay kliendi varad lahus muudest varadest, mis ei puuduta makseteenuste osutamist. See omakorda tähendab, et nt. Pocopay pankroti korral, ei kasutata klientide vara Pocopay kohutuste katteks.

- Kuidas on võimalik, et Pocopay tuvastab kliente läbi pangalingi ja dokumendi pildistamise? Miks teised pangad nii ei tee, on üsna uskumatu, et keegi pole varem suutnud sellist lahendust välja mõelda. On see seaduslik?

Kogu Pocopay tegevus on kooskõlas kehtivate seadustega, mille parim indikaator on muuhulgas Eesti Finantsinspektsiooni poolt antud tegevusluba. Iga uue toote või teenuse loomise põhitingimus on samuti selle vastavus õigusnormidele.

Pocopay poolt kasutatav klientide tuvastamise viis, on lubatud seadusega juba aastaid. Taoline klientide tuvastamine muutus heaks praktikaks paljudes arenenud EU riikides, nt. Saksamaal ja Inglismaal. Soovisime pakkuda sama head kogemust ka Eesti elanikkonnale. 

Üks põhjustest, mis eristab Pocopay pankadest, on teenuse väiksemad limiidid, mis muudab selle vähem atraktiivseks kuritegijate jaoks ja annab võimaluse kasutada meetmeid, mis ei ole seni kohalikul turul kasutuses olnud. Pocopay’d ei saa kasutada tehinguteks suurtes summades.

Siinjuures on oluline, et pildi tegemine on ainult üks väike osa paljudest teistest infotehnoloogilistest meetmetest, mida kasutatakse selleks, et olla kliendi identiteedis kindlad.

- Proovisin registreeruda ja siis äkki selgus, et pangalingiga andmed saadetakse hoopis Teliale. Miks Teliale? Ma ei ole selleks nõusolekut andnud.

Telia on Pocopay koostööpartner. Kliendi andmete kaitse on meie jaoks äärmiselt oluline ja nende edastamine ühele või teisele osapoolele ei ole lubatud ilma kliendi poolt selleks eraldi nõusolekut andmata. Sama kehtib ka kõnealusel juhul. Selleks, et oma andmeid Teliale esitada, küsitakse selle kohta rakenduses kliendi käest eraldi nõusolekut. Ilma kinnitust andmata ei ole identifitseerimise protsessi võimalik jätkata.

Loe lähemalt Pocopay teenusest meie teenuse avamispäeval avaldatud uudisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles