Eestlaste loodud tehisintellekt lahendas ameeriklaste 8. klassi tasemetöö

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaggle
Kaggle Foto: Veeb

Tartu Ülikooli meeskond tõi mainekal tehisintellekti võistlusel 780 meeskonna seast Eestisse neljanda koha, luues programmi, mis läbib ameeriklaste 8. klassi tasemetöö.

Tartu Ülikooli ja ühtlasi Eestit esindasid 80 000- dollarilise auhinnafondiga Kaggle Allen AI Science Challenge võistlusel TÜ informaatika doktorant Tambet Matiisen ja arvutiteaduse instituudi töötaja Tanel Pärnamaa.

Võistluse sisuks oli luua programm, mis läbib ameeriklaste 8. klassi tasemetöö. Eksam koosnes valikvastustega küsimustest, mis käsitlesid bioloogiat, geograafiat, füüsikat ja keemiat. Igal küsimusel oli neli võimalikku vastust, millest ainult üks on õige. Võistlusel loodud programmi ülesanne oligi õige vastus üles leida.

Tambet Matiiseni sõnul õpetasid nad tehisnärvivõrgu hindama lausete tähendust. «Neljast vastusevariandist lugesime õigeks selle, mille tähendus oli kõige sarnasem küsimuse tähendusega,» ütles Matiisen.

Matiiseni sõnul ei osanud nad arvatagi, et neil võiks nii hästi minna. «Meie programm vastas õigesti 21 000 küsimusest 56 protsendile, esimese koha saanud meeskonna tulemus oli 59 protsenti. Ülesande teeb raskeks see, et tegemist ei ole lihtsalt faktiküsimustega, vaid osa neist vajavad ka arutlemisoskust.»

Kaggle on tuntuim rahvusvaheliste masinõppeteemaliste võistluste korraldaja. Suurematel võistlustel – nagu ka antud tehisintellekti võistlus – on väljas rahalised auhinnad, mis toob kaasa tiheda konkurentsi üle kogu maailma.

Sel võistlusel moodustasid esikolmiku Iisraeli, Luksemburgi ja Inglismaa meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles