Video: rootslased hauvad uudse robotiga revolutsiooni prügimajanduses

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volvo prügitühjendusroboti süsteem
Volvo prügitühjendusroboti süsteem Foto: Engadget/YouTube

Uusi transpordiroboteid ei ole leiutamas ainult Eesti soost innovaatorid – Rootsi autotootja Volvo on koostöös ülikoolidega jõudnud oma autonoomse prügikäitlemise projektiga ROAR nii kaugele, et valminud on esimene prototüüp automaatselt prügikaste tühjendavast robotsüsteemist.

Loodav lahendus vabastab prügiveoautode juhid ja nende abimehed prügikastide käsitsi vedamisest ja auto juurde vinnamisest. Selleks on prügikaste vedav robot varustatud GPS- ja LiDAR-süsteemidega, millel on talletatud majapidamiste prügikastide asukohad, ning roboti abimeheks on droon, mis teeb kindlaks nende täpse asukoha ja ka teel olevad takistused.

Volvo on projekti ellu viimas koostöös Chalmersi tehnikaülikooli ning Mälardaleni ja Penni ülikooliga, lisaks prügiveoettevõttega Renova. «Projekt on mõeldud simuleerima meie nägemust uutest kontseptsioonidest, mis võivad kujundada transpordilahendusi tulevikus,» ütles Volvo projektijuht Pe-Lage Götvall.

Allikad: YouTube, Engadget

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles