Miks inimesed tunnevad häbi – teadlased selgitavad

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreisiraadio - häbinäoga ärimees
Kreisiraadio - häbinäoga ärimees Foto: Youtube

Häbitunne on universaalne kõigis kultuurides ning värsked uuringutulemused annavad selle põhjusele vastuse: häbi on sarnaselt valule meie antud kui kaitse.

«Valu funktsiooniks on takistada meil kahjustamast oma kudesid. Häbi funktsiooniks on hoida meid kahjustamast oma sotsiaalseid suhteid või motiveerida meid neid parandama,» selgitas USA-s, Indias ja Iisraelis läbiviidud uuringu juhtiv autor Daniel Sznycer.

«Peamine on see, et juba esivanematelt päritud närviprogramm nimega häbi paneb meid hoolima sellest, kui palju teised sind väärtustavad, ja motiveerib sind vältima või varjama asju, mis tingiksid negatiivse läbikäimise sinu ja teiste vahel,» lisas Sznycer.

Uuringu autorid väidavad, et häbi on vajalik edukaks navigeerimiseks inimeste sotsiaalse elu maastikul. «Häbisüsteemi eesmärgiks on anta teistele teatud valikuhääle otsustamaks selle üle, kuidas sa otsustas lõpuks suhelda,» märkis uuringu kaasautor – Santa Barbara ülikooli professor John Tooby.

Oma teeside tõestamiseks lõid uurijad paarkümmend väljamõeldud stsenaariumit , mis evolutsioonilistel põhjustel võiks kaasa tuua suhete halvenemise: ihnus, truudusetus, füüsiline nõrkus jms. testid viidi läbi kolmes riigis ning igas neist küsiti ühelt grupilt, mida nad arvaksid inimestest, kes selliseid jooni omaksid. Teiselt grupilt aga, kui häbi neil oleks, kui need nähtused vastaksid nende endi puhul tõele.

Selle tulemusel avastati hämmastavalt suur kokkulangevus negatiivsete emotsioonide ja häbitunde intensiivsuse osas  - neist esimesed siis inimeste suhtes, kes need teod oleksid võinud toime panna , ja teiselt poolt teoreetiliste toimepanijate tunded.

«Täpselt seda võite oodata oma kaitsesüsteemilt, mis on projekteeritud leidmaks tasakaalu konkureerivatel nõudmistel tõhususele ja säästlikkusele,» selgitas Sznycer.

Allikas: Futurity

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles