Eesti äriinglid tegid idufirmadesse rekordinvesteeringud

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstBAN'i aastastatistika
EstBAN'i aastastatistika Foto: EstBAN

Äriinglite ühenduse EstBAN liikmed investeerisid 2015. aastal idufirmadesse ühtekokku rekordilised 6,67 miljonit eurot, kusjuures üha enam kasvavad esmainvesteeritud summade kõrval jätkuinvesteeringud kasvavatesse idufirmadesse.

EstBANi liikmed tegid 2015. aastal 160 investeeringut 98 ettevõttesse, mis on 60 investeeringut ja 33 ettevõtet varasema aastaga võrreldes enam. Tehingute arvu osas on jätkuvalt suurima osakaaluga esmased investeeringud, mis moodustasid 64 protsenti tehtud investeeringute arvust.

EstBANi tegevjuht Heidi Kakko ütles, et rohkem kui kolmandik rahastatud ettevõtetest olid IKT-valdkonna startupid, märkimisväärselt palju – protsenti - oli ka finantsteenustega seotud idufirmasid.

Ühenduse asutajaliige ja juhatuse esimees Ivar Siimar rõhutas, et äringlid on kogu maailmas uuendusmeelsete alustavate ettevõtete jaoks kõige olulisem kapitaliallikas.

«Kahjuks ei ole Eestis idufirma müügiga rikkaks saanud seeria-ettevõtjaid veel piisavalt, mistõttu vaatamata tehingute arvu kasvule on kapitali pakkumine ikka veel võrreldes nõudlusega väheldane,» lisas Siimar.

Tema sõnul toimub idufirmast edukas väljumine inglite jaoks tavaliselt  5-7 aasta jooksul, aga võib minna ka kauem, kuna järgmiste voorude investorid reeglina investeerivad kapitali ettevõtte arendamiseks, mitte varasemate investorite väljaostuks.

«Suurepärastel juhtudel võid edukas investeeringust väljumine  ehk exit tulla ka kiiremini, näiteks Eesti viimaste aegade edukaima exiti - GrabCADi - puhul läks esmasest investeeringust kuni exitini neli aastat,» märkis ta.

Viimase 10 aasta jooksul on aga olnud vähem kui 10 suuremamahulist exitit Eesti tehnoloogiafirmadest.

Siimari sõnul on täna vajadus riikliku toe järele, et idufirmadele saaks pakkuda enam kapitali  riskantses varases faasis. «Meil on lootust, et mõne päeva eest asutatud kauaoodatud kaasinvesteerimisfond EstFundannab olulise tõuke äriinglite investeeringute kasvule.»

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon (EstBAN) on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärkideks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. EstBANil on tänaseks üle 100 äriinglist liikme, kes võrgustiku toel analüüsivad ja teevad ühiselt uusi investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles