Saa PanamaPapersi mängu abil aimu rikaste tunnetest maksudest hoidumisel (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama dokumentide teemaline mäng
Panama dokumentide teemaline mäng Foto: Kuvatõmmis

Pole just eriti lihtne muuta maksudega seonduv lõbusaks, ent nn Panama dokumendid avalikustanud rahvusvaheline ajakirjanike konsortsium ICIJ lõi mängu, mis annab 11,5 miljoni saladokumendi valguses interaktiivse ülevaate rikaste seiklustest maksudest hoidumisel.

Panama City õigusbüroo Moccack Fonseca klientide seas oli esialgsetel andmetel esindajaid kõikidest ühiskonnakihtidest. Nii saab ka uues mängus nimega Stairway to Tax Heaven valida oma profiiliks nii spordistaari, poliitiku kui äriliidri ja proovida selles rollis hoiduda maksude tasumisest.

Paljude mängijate jaoks on selgunud, et maksude tasumisest kõrvalehiilimine ei ole nii kerge, kui arvatud - paljud on strateegia valimisel põrunud.

«Tere tulemast offshore’ide maailma. Sinu eesmärgiks on liikuda selles paralleeluniverumis ja peita oma raha. Ära muretse! Advokaadid, ärijuhid ja pankurid on sulle abiks,» seisab mängu sissejuhatuses.

Võite mängu ise proovida siin: https://panamapapers.icij.org/stairway_tax_heaven_game/

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas pühapäeva õhtul Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, et paljud rahvusvahelise profiiliga avaliku elu tegelased on kasutanud selle kaudu maksuparadiise. Ettevõttel on harusid rohkem kui 35 riigis.

11,5 miljonit dokumenti on kokku 2,6 terabaidi jagu ning selle hulgas on elektronkirju, finantsandmeid sisaldavaid töölehti, passe ja firmade andmeid. Sellest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid 1977.-2015. aastani oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

Allikas: TNW

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles