Nostalgilise kõnetraadita lauatelefoni ajastu on otsas

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAS 1000 tehnoloogia osaks oli välisantenn maja seinal või katusel
RAS 1000 tehnoloogia osaks oli välisantenn maja seinal või katusel Foto: wiki.kuusit.ee

Aasta 2016 jääb viimaseks, mil Eestis kasutatakse maapiirkondades kunagist vägagi populaarset tehnoloogiat RAS 1000 lauatelefonidele õhu kaudu ühenduse pakkumiseks.

Tippajal 2000. aastate alguses oli seda teenust kasutamas koguni 27 000 peamiselt maapiirkondades elavat klienti, kel puudus kodus või kontoris traditsiooniline kõnetraat. Täna on kasutajaid järel veel 2500 ning viimane RAS tugijaam suletakse 2016 lõpus, ütles Telia Eesti esindaja Raigo Neudorf.

Telia viib oma RAS1000 kliendid üle mobiilsidevõrgul baseeruvatele lahendusele 2G ja  4G. «Saame neile pakkuda kas Fix GSM või Fix 4G teenust,» märkis Neudorf.

RAS tehnoloogia töötas väga madalal sagedusel  –  415 kuni 430 Mhz ning selle raadioosa tehnoloogia oli sarnane  kunagise NMT-mobiilsidega. Kõnesideosa on sarnane digitaalsete telefonijaamadega, kuhu RAS-tugijaamad ühenduvad.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) on pannud kõigile turuosalistele kohustuse eeltoodud sagedusala 2017. aastaks vabastada, et hakata sellel pakkuma uusi andmesidetehnoloogiaid.

TJA sagedushalduse osakonna juhataja Alo Einla sõnul ei ole vabaneva sagedusala täpne kasutus veel otsustatud.

«Vanade tehnoloogiate sulgemisega tehakse sagedusala vabaks, et seda saaks anda uute tehnoloogiatele. Kindlasti eelneb sellele avalik konsultatsioon, kus kõik huvigrupid saavad kaasa rääkida sagedusala tuleviku kasutuse teemal,» ütles Einla.

Kuna tegemist on suhteliselt madala sagedusalaga, siis selle leviomadused on head ka siseruumides, seega võimalikke kasutusviise on mitmeid: mobiilne andmeside, operatiivraadioside, militaarside või ka  spetsiifiline kommertsside taksodele.

Maaside probleemide efektiivse tehnilise lahenduse leidmiseks kuulutati 1997. aasta lõpus välja konkurss, mille eesmärgiks seati sellise telefonivõrgu rakendamine, mis võimaldaks kõikjal Eestis lühikese ajaga rahuldada telefoniteenuse taotlusi ning sellega kaudselt luua paremad eeldused maapiirkondade majanduse arenguks.

Konkursil valiti seitsme tarnija pakkumuste hulgast välja just Ericssoni RAS 1000. Peale telefoni võis raadioterminaliga ühendada ka faksi või analoogmodemi, mille maksimaalseks kiiruseks oli paraku vaid 19 200 bit/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles