Need idufirmad jagasid omavahel Prototroni kevadise vooru 34 000 eurot

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prototroni kevadvoorul osalejad
Prototroni kevadvoorul osalejad Foto: Urmas Kamdron

Tänasel Tallinna innovatsioonipäeval andis prototüüpimise faasis olevate ideede toetuseks loodud rahastu Prototron kuuele meeskonnale oma idee arendamiseks ja turule toomiseks kokku 34 000 eurot.

Meeskondade rahastused jagunesid järgmiselt:

  • Shaperize saab 5700 eurot uudse ekstruudersüsteemi väljatöötamiseks, mis pakub võimalust taaskasutada vana plastikut, tootes endale 3D-prinditavat materjali kiirelt ja odavalt;
  • Saunum arendab 5000 euro eest täisautomaatset saunaseadet, mis jaotab sauna temperatuuri ühtlasemalt, leevendab kõrvetavat leiliefekti, hoiab CO2 taset kontrolli all ning lisab soolaioone sauna keskkonda;
  • 7000 eurot saab Genosity, kes loob taskukohase hinnaga geenide uurimise aparaadi, et kooliõpilased saaksid uurida enda geene koolitundides;
  • Meeskond Full Profile saab 2300 eurot, et arendada platvorm kliendiuuringute tegemiseks, mis viiakse läbi kliendilt midagi küsimata, tema internetikasutuse põhjal;
  • Hepta Group Energy arendab 7000 euro eest elektrivõrkude õhuseire ja tehnilise analüüsi platvormi;
  • Shipitwise saab toetuseks 7000 eurot, et välja töötada transpordi platvorm väikeettevõtjatele, mis lihtsustab saadetiste saatmise protsessi, pakkimisest kohale toomiseni.

Meeskonnad saavad oma ideid edasi arendada Tallinna Teaduspark Tehnopoli Startup Inkubaatoris, kus neid on nõustamas mentorid eri valdkondadest. 3-6 kuu pärast astuvad meeskonnad oma ideedega taas ekspertkogu ette, et näidata oma edusamme.

Prototroni rahastu tegevjuht Siim Lepisk ütles, et iga taotlusvooruga kasvab kvaliteetsete ideedega taotlejate arv ja tuleb juurde ka toetajatena panustada soovijaid.

«Erinevate osapoolte koostöös saab Prototron pakkuda meeskondadele tipptasemel täisteenust, et oma toode edukalt turule tuua sõltumata sellest, kas põhituruks on Eesti, Skandinaavia riigid või Ameerika,» märkis Lepisk.

Kokku esitati Prototroni sellekevadises voorus 207 taotlust, 10 parimat kaitsesid oma ideed ekspertkogu ees, rahastuse kogusummas 34 000 eurot sai kuus meeskonda.

2012. aastal Swedbanki, Tehnopoli ja Tallinna Tehnikaülikooli asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel.

Prototroni senistes taotlusvoorudes on esitatud enam kui 1300 nutika idee, kokku on rahastatud 235 projekti enam kui 379 000 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles