10 000 e-residendist maksavad siin makse 144

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas. Foto: Liis Treimann

E-residendid on loonud pool tuhat firmat ning maksnud 650 000 euro eest makse.

E-residendid on peale e-residentsuse saamist loonud kokku 497 äriühingut, neist 478 äriühingus on juhatuse liikmeks ainult e-residendid.

Käibemaksukohustuslaseks on ennast registreerinud 129 ettevõtet, kellest 81 on ka riiklikke makse deklareerinud. Kuna alustavate ettevõtete puhul on tavapärane, et tehakse suuremaid investeeringuid näiteks põhivarasse või kasvõi kinnisvara soetamine, ning osa ettevõtteid on ekspordile suunatud, siis on neil tekkinud ka käibemaksu enammakseid, mille on riik neile tagastanud.

«Seetõttu käibemaksu tasumise saldo on praeguse seisuga veel negatiivne,» ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe märtsi lõpu seisu andmeid vaadates. E-residendid maksavad ka tulumaksu ning sotsiaalmaksu. 

Ettevõtted on teinud 144 e-residendile väljamakseid. Need on inimesed, kellele enne e-residentsust väljamakseid ei tehtud.

«Nendele isikutele on tehtud väljamakseid kokku umbes 1,51 mln eurot, millelt on maksukohustus umbes 684 500 eurot,» ütles Aasmäe.

Esimese e-residendi sai Eesti tunamullu detsembris, ent mullu aprillis läks see protsess mugavamaks, sest taotlust hakkasid vastu võtma ja tunnistusi väljastama ka Eesti välisesindused.

E-residentide statistikast selgub, et e-residentide taotlusi on esitatud 10 214, neist 9681 on jõudnud positiivse otsuseni. Viiendik taotlustest on tulnud põhjanaabritelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles