Lõpuks ometi: krüptoraha bitcoin müstiline looja on paljastatud (9)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia maksuametnikud otsisid detsembris Sydney lähistel Craig Wrightile väidetavalt renditud hoonet
Austraalia maksuametnikud otsisid detsembris Sydney lähistel Craig Wrightile väidetavalt renditud hoonet Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Austraalia ettevõtja Craig Wright teatas täna, et just tema on end enam kui seitse aastat varjanud krüptoraha bitcoin loojaks peetava Satoshi Nakamoto varjunime taha. 

BBC teatel esitas Wright oma sõnade kinnituseks tehnilised tõendid – krüptograafilised võtmed, mis said oma loomise aja järgi kuuluda vaid bitcoin'i loojale selle rahaühiku esimestel päevadel. Bitcoin'i kommuuni ja virtuaalraha süsteemi arendajad on samuti tema rolli tunnistanud.

Seega on lõpu saanud aastaid saanud spekulatsioonid selle üle, kes on selle pankadest ja riikidest sõltumatu virtuaalraha loomise taga.

Wright valis oma avalduse tegemiseks kolm meediakanalit: BBC, The Economisti ja GQ. BBC toimetusele näitas ta tehnoloogia aluseks olevaid virtuaalseid plokke (tarkvara kannab nime blockchain), mida kasutati esimese 10 bitcoin'i ülekandmiseks tema arendajast kaasamõtlejale Hal Finneyle jaanuaris 2009.

Bitcoin'ide kommuuni üks asutajatest, majandusteadlane Jon Matonis märkis, et on Craig Wrightis kui bitcoin'id looja isikus veendunud. «Londonis peetud tõendamiskohtumiste käigus oli mul võimalus üle vaadata asjakohased andmed kolmel eriveal suunal: krüptograafilisel, sotsiaalsel ja tehnilisel. Minu kindla veendumuse kohaselt rahuldab Craig Wright kõiki kolme kategooriat,» märkis Matonis.

Märtsis 2014 peeti ekslikult krüptoraha loojaks seda Satoshi S. Nakamoto  nimelist meest (AP)
Märtsis 2014 peeti ekslikult krüptoraha loojaks seda Satoshi S. Nakamoto  nimelist meest (AP) Foto: Damian Dovarganes/AP

Maailma meediaväljaanded on kulutanud aastaid energiat ja aega, et bitcoin'ide leiutaja Satoshi Nakamoto isiku jälile jõuda.

Wrighti sõnul soovis ta oma isiku paljastamisega lõpetada aastaid kestnud spekulatsioonid, kuna tema isikut on ka varem virtuaalraha loomisega seostatud. «Tahan tööd teha, tahan teha edasi seda, mis mulle meeldib. Ma ei taha raha. Ma ei taha kuulsust. Ma ei taha imetlust. Ma tahan lihtsalt, et mind rahule jäetaks,» sõnas Wright.

Bitcoin on tänaseks kujunenud tunnustatud rahvusvaheliseks maksevahendiks. Käibel on 15,5 miljonit bitcoini', igaühel väärtuseks hetkel 449 dollarit.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles