Hiina toodab täiesti legaalselt iPhone’e – paraku nahast ja sangadega

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xintongi nahktooted
Xintongi nahktooted Foto: tootja

Apple kaotas pikalt kestnud kaubamärgivaidluse Hiinas ning selle tagajärjel võib üks sealne ettevõtte kirjutada jätkuvalt nime iPhone oma käekottidele ja teistele nahkgalanterii toodetele.

Pekingi munitsipaalkohus andis aprillis sellise loa ettevõttele Xintong Tiandi Technology, mis omandas õigused iPhone-kaubamärgile aastal 2010. Apple esitas taotluse sama nime all elektroonikaseadmete pakkumiseks Hiinas juba 2002. aastal, kuid sai selleks ainuõiguse alles 2013, vahendab BBC.

Xintong Tiandi müüb sellist pudukaupa nagu käekotte, mobiiliümbriseid ja teisi nahktooteid. Tema kaubamärk IPHONE on kirjutatud läbiva suurtähega ja sellele järgneb suur «R». Apple esitas vaide sellise tegevuse vastu aastal 2012, kuid jäi nüüd kohtus kaotajaks.

Apple ei suutnud kohtu hinnangul tõestada, et oli enne Xintongi Hiinas piisavalt tuntud kaubamärk. Esimene legaalne ipHone jõudis Hiina turule alles aastal 2009.

Apple’i kvartaalsed müüginumbrid langesid aasta esimese kolme kuuga Hiinas 26 protsenti. Lisaks on Hiina otsustanud, et kõigi selles riigis saadaolevate Apple’i teenuste andmed peavad olema talletatud Hiinas asuvates serverites. See seiskas koheselt näiteks iTunes’i teenused Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles