Nõgus või lame teler - kumb valida (2)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõgus tekleviisor
Nõgus tekleviisor Foto: tootja

Poelettidele on üha enam jõudmas kõikvõimalikke elektroonikaseadmeid, mille ekraanid on pole enam kaugeltki lamedad - kumerad mobiilid, nõgusad telerid - ning pahatihti võib tekkida küsimus, milleks see kõik. Proovime Samsungi tooteeksperdi abiga hinnata, mida head või halba on näiteks selles, et ühe televiisori ekraan on nõgus.

Peegeldab - ei peegelda

Teleri vaatamise üheks häirivamaks faktoriks on ekraanile sattuvad erinevad peegeldused, mida tekitavad nii toavalgustid, päikesevalgus kui ka peegeldus aknaklaasilt, mistõttu tuleb teleri vaatamist kohandada vastavalt kellaajale ning tihtipeale tuleb valgusallikad üldse välja lülitada. Erinevalt lameekraaniga telerist, mille pind püüab kinni erinevad peegeldused, vähendab tootjate kinnitusel nõgusa ekraani tehnoloogia peegeldusi ja seega sõltuvad need palju vähem nii välistest kui ka tubastest valgustingimustest.

On ka väidetud, et nõgus ekraan hoopis võimendab peegeldusi. Kindlasti peegeldab nõgus erkaan võrreldes tavaekraaniga valgust teistsugusel moel, kuid võrreldes teiste ekraanidega pole see vahe tootjate hinnangul märkimisväärne.

Kitsam või laiem vaatamisnurk

Näiteks Samsungi kinnitusel muudab nõgus ekraan pildi tunduvalt laiemaks, tehes teleriekraani visuaalselt veelgi suuremaks - oluliselt laiem vaateväli tagavat aga ühtlasema kauguse igast vaatepunktist. Mis saab aga siis, kui vaadata televiisorit ühest küljest - siis peaks ju lähemal olev serv jääma sootuks varju? Täpsustuse käigus selgubki, et parima efekti saamiseks tuleks nõgusat ekraani vaadata suhteliselt otse - sinna ulatusse mahub vabalt neli inimest. Suuremate seltskondade puhul ei pruugi äärmised vaatajad saada päris sama efekti - sügavustunnetust ja endassehaaravust -, mis keskmised, kuid pildi nägemist kui sellist see kindlasti halvemaks ei muuda.

Tõetruu või moonutatud pilt

Tootjate kinnitusel muudab nõgusa ja panoraamse ekraani tehnoloogiaga teleri vaatamise kogemuse veelgi tõetruumaks - võimaldavad asetada end otse sündmuste keskmesse. Samuti tundub nõgusalt ekraanilt vaadatav pilt visuaalselt sügavam, mistõttu jääb mulje, justkui 2D asemel on pilt 3D formaadis. Samas tuleks arvestada sellega, et mida väiksem on ekraan, seda vähem on nõgusa ekraani eeliseid tunda. Tõeliselt võimsa efekti saamiseks tuleks osta vähemalt 55-tollise ekraaniga televiisor.

Samsungi hinnangul sobitub nõgus ekraan paremini ka inimese silma ümmarguse ülesehitusega ja see muutvat pildi silmade jaoks eredamaks ja teravamaks. Lisaks vähendavat nõgus kuvatuur silmale avalduvat koormust pikemal teleri vaatamisel.

Kallim hind

Nõgusad telerid on kallimad. Olenevalt mudelist ja suurusest on samaväärse lameda ja nõgusa ekraaniga telerite hinnavahe tänasel päeval enamasti 5-10 protsenti. Hinnaerinevus erinevate mudelite vahel samas vähenemas. 

Kummaline disain?

Nõgusad telerid näevad mõnede arvates seinal kummalised välja. Tootjad on sellega tänasel päeval kindlasti arvestanud, et televiisorid peavad head välja nägema 360-kraadi. Neid tuleb tihti paigaldada ruumis ükskõik kuhu. Kui aga on soov teler seinale kinnitada, siis tänased telerid on Samsungi hinnangul nii õhukesed, nii et nende veidi seinast eemale ulatuvad ääred ei tohiks häirida.

Kokkuvõttes tasub igal inimesel lihtsalt kaupluses testida, kas nõgusa ekraaniga telerite ekraanipeegeldus on tõesti väiksem, sügavustunnetus parem, vaateväli lai ka äärtest vaadates, disain moodsam ja kas need omadused kokku tasuvad ära kuni kümnendiku võrra kallimat hinda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles