Võlglaste ja laenajate rõõmuks – tuntud advokaat lõi viivisekalkulaatori

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivisekalkulaatori veebileht
Viivisekalkulaatori veebileht Foto: Kuvatõmmis

Eesti tuntud advokaadibüroo ühel partneril sai küllalt klientidele üha uuesti ja uuesti viivisenõuete hirmaeglasest ja tüütust arvutamisest ning nagu inimesi ennast puudutavatele probleemidele lahenduse leidmisel tihtipeale juhtub – valmis täiesti tasuta rakendus, mis muudab arvutuse sadu kordi kiiremaks ja ka täpsemaks.

«Idee tekkis eelmise aasta lõpus, kui tegelesin järjekordselt ühe kliendi jaoks viivisenõude suuruse arvutamisega. Viivisesumma väljaarvutamine on üpris tüütu ja aeganõudev tegevus. Mõnikord on viiviseperiood pikk ja erinevaid seadusjärgseid viivisemäärasid võib selle jooksul olla kokku isegi 20,» selgitas Postimehele Aavik & Partnerid Advokaadibüroos igapäevaselt advokaadiametit pidav Elise Vasamäe.

Nii sündiski keskkond viivisekalkulaator.ee – Elise Vasamäe omal algatusel valminud veebirakendus, mis võimaldab viiviste lihtsat ja kiiret arvutamist.

«Hakkasin mõtlema, miks ei võiks olla sellist arvutiprogrammi, kuhu oleksid lähteandmed –  seadusjärgse viivise määrad erinevate viiviseperioodide kaupa – juba sisestatud ning viivisenõude suuruse saaks kiiresti ja lihtsalt välja arvutada,» meenutas Vasamäe.

Edasi  sukeldus ta sobivate IT-lahenduste leidmisse ning koostöös ühe programmeerijaga valmiski viivisekalkulaatori rakendus.  Enne teenuse avalikuks tegemist   testisid seda advokaadi bürookaaslased ja juristidest sõbrad.

«Kui varem kulus seadusjärgse viivise väljaarvutamiseks mõnikord isegi tund aega, siis nüüd saab viivisekalkulaatori abiga viivisearvutuse ühe minutiga tehtud,» ütles advokaat. «Lisaks on viivisenõude esitamisel näiteks kohtusse hagi esitamisel vaja hagis välja tuua ka täpsed andmed viivisesumma kujunemise kohta, et kohus saaks hinnata viiviseõude õigsust. Viivisesumma kujunemise kohta annab täpsed andmed viivisekalkulaatori rakenduses tasuta allalaetav ja ka välja prinditav viiviseraport.»

Portaali kasutamine praeguste teenuste piires on kõigile tasuta. Loomulikult on tekkinud ka idee keskkond veidi raha teenima panna – selleks täieneb keskkond peagi tasuliste lisavõimaluste ja veidi ka reklaamiga.

Vasamäe sõnul näeb ta portaalist kasu nii võlglastele kui võlausaldajatele ning õigusabi-, raamatupidamis-ja inkassoteenuste pakkujatele.

Teema teeb tema sõnul aktuaalseks asjaolu, et ühe hiljutise riigikohtu lahendi kohaselt on tarbijaga sõlmitud viivisekokkuleppe korral ülemäära kõrged sellised viivisemäärad, mis ületavad seadusjärgset viivisemäära üle kolme korra. Taolisel juhul tuleb kohaldada kokkulepitud viivisemäära asemel hoopis seadusjärgset viivisemäära. Seega kõikide tarbijatega sõlmitud lepingute, milles sisalduv viivisekokkulepe on tühine, puhul tuleb lähtuda seadusjärgsest viivisemäärast.

Praegu on seadusjärgne viivisemäär 8,05 protsenti, see võib aga iga kuue kuu tagant muutuda, olenevalt sellest, kas muudetakse viiteintressimäära (Euroopa Keskpanga poolt põhirefinantseerimisoperatsioonidele kohaldatav viimane intressimäär, vastav teade avaldatakse Ametlikes Teadaannetes kaks korda aastas).

Seega on viivise arvutamine suhteliselt keerukas ja aeganõudev protsess, eriti pikema võlaperioodi korral. Viivisekalkulaator arvutab viivisesumma, rakendades automaatselt seadusjärgset viivisemäära. Lisaks viivisesumma väljaarvutamisele on võimalik alla laadida ka PDF-formaadis viiviseraport, mis annab detailset infot viivisesumma arvutamise kohta.

Aavik & Partnerid Advokaadibüroos on Vasamäe partner ja tegutseb seal igapäevaselt advokaadina, büroo ise ei ole rakendusega rohkem seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles