Eestlanna ettevõte tahab avada kosmoses kaevandused (10)

Aivar Pau
, tehnoloogiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuukulgur.
Kuukulgur. Foto: Shackleton

Midagi nii omas ajas hullumeelset, suurejoonelist ja kaugelevaatavat on ette võtnud vähesed meie kaasmaalased – selline oli mu esimene mõte, kui tutvusin kõigega, mida rääkis mulle aastaid tagasi kodumaa tolmu jalgadelt pühkinud ja nüüd realistlikke kosmosevallutusplaane hauduv eestlanna.

Juba ammu kosmosevaldkonnas «sees» olnud Erika Ilves asutas koos seitsme kolleegiga möödunud aasta lõpul USAs päris oma ettevõtte. Nimeks sai see OffWorld ja selle eesmärk on viia robotid Maalt teistele taevakehadele tööd tegema.

«Ühel päeval jõuavad meie robotid kindlasti Kuu peale, aga praegu on esimeseks väljakutseks kaevandus Maa peal, alles seejärel tasub edasi liikuda. First Earth, then Moon and Mars!» ütles Erika Ilves Postimehele. Ehk siis esmalt on plaanis vallutada Maa, siis Kuu ja Mars.

Mis teeb Kuul kaevandamise eriti raskeks? Seal pole atmosfääri, küll aga tappev radiatsioon ja kõrvetav Päike. Ööpäeva pikkuseks Kuul on 14 Maa ööpäeva, temperatuur polaaralade kraatrite põhjas langeb kohati -243 kraadini, samas kui päikesevalguse käes võib see hoobilt tõusta 120 kraadini.

«Jalutuskäik pargis see ei ole! Meie plaan on panna kogu operatsioon «maa» alla. Pinna peal on päris karm,» selgitas eestlanna.

Kogu logistikakett on samuti läbi mõeldud. «Keerulist pole siin midagi: alustame vanamoodsalt, lendame keemilise raketiga Kuu orbiiti, kasutades oma Kuu peal tehtud kütust. Sealt meie in-space transpordiga Maa suunas, kasutame seejuures Maa atmosfääri pidurdamiseks ja nii jõuabki meie «space truck [EI1]» Maa orbiidile,» rääkis Ilves kosmoses ekslemisest justkui ühest tavalisest keskmise pikkusega autoretkest.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles