Soome hotellipidajad nõuavad Airbnb maksustamist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Põhjanaabri turismisektorist kostub häälekaid seisukohti, mis nõuavad piirangute kehtestamist majutusteenuseid vahendavale keskkonnale Airbnb, milles Soome hotellid näevad ebaõiglast konkurenti.

Suurim Soome hotellisektori esindusorganisatsioon MaRa on asunud võitlema Airbnb vastu, vahendab Oulus tegutsev väljaanne Kaleva. 

Esmaspäeval ilmunud intervjuus kutsub organisatsiooni tegevjuht Timo Lappi ametivõime astuma otsustavaid samme, reguleerimaks seadusandlikul tasemel majutusteenuseid vahendava Airbnb tegevust Soomes. Miinimumnõudena peaks valitsus kehtestama tingimuse, et nii Airbnb kui ükskõik, milline teine jagamismajanduse mudelil tegutsev ettevõte, hakkaks teistega võrdselt makse maksma.

Lappi lisas, et kodumajutus on hakanud kiiresti kasvama ning muutub järjest enam professionaalsete majutusteenuste sarnaseks. Seetõttu näeb hotellisektor selles ka ebaõiglast konkurentsi, kuna kodumajutuse pakkujad ei pea maksma sarnaseid makse, nagu hotellipidajad.

«Nad võistlevad täpselt samade klientide pärast, kelle pärast võitlevad ka hostelid ja hotellid, kuid täiesti teiste reeglite järgi. See ei saa niimoodi jätkuda,» rääkis Timo Lappi. Ta lisas, et sellise olukorra jätkumine võib viia töökohtade koondamise ja maksutulu vähenemiseni.

«Airbnb ei maksa Soomes makse ei oma vahendustasudelt ega käibelt. Selline ärimudel panustab vaid varimajanduse kasvu. Lisaks takistab selle võimalik laienemine investeeringuid tõelistesse majandusasutustesse,» lausus Lappi.

Nii on Soome hotellide ühendus pannud ametivõimud valiku ette - nad kas teevad järelandmisi seaduslikult tegutsevatele majutusasutustele või kehtestavad piirangud kodumajutust vahendatavatele keskondadele. 

Aprilli alguse seisuga oli Airbnb keskkonnas üleval 2166 majutuskohta Soomest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles