Apple'i ja Iirimaa maksukokkulepete seaduslikkus selgub sügisel

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: Reuters / Scanpix

Iirimaa rahandusministri Michael Noonani sõnul peaks Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager langetama Apple'i maksukokkuleppeid puudutava otsuse septembris või oktoobris, kirjutab Reuters.

Euroopa Komisjon süüdistas Iirimaad juba kaks aastat tagasi rahvusvaheliste maksuseaduste rikkumises, väites, et riik laseb USA tehnoloogiafirmal Apple varjata erinevate riikide maksuametite eest kümneid miljardeid dollareid kasumit, saades selle eest ettevõttelt vastu suure hulga kõrgepalgalisi töökohti. Euroopa Komisjoni kaks aastat kestnud uurimine hakkab nüüdseks lõpule jõudma. Nii Iirimaa kui ka Apple väidavad, et süüdistused on alusetud.

«Volinik Vestager ütles mulle, et juulis otsust ei langetata, ilmselt lükkub see varajasse sügisesse. Minu hinnangul peaks see toimuma septembris või oktoobris,» ütles Noonan pärast Vestageriga kohtumist pressikonverentsil, lisades, et ta ei tea, millise otsuse komisjon langetab või milliseid tagajärgi see Iirimaale ja Apple´ile kaasa toob.

Juhul kui Apple ja Iirimaa peaks maksuseaduste rikkumises süüdi jääma tähendaks see Apple´ile ilmselt suuri väljaminekuid lisamaksude tasumise näol. Tehnoloogiafirma ja Iirimaa valitsus on teatanud, et juhul kui otsus on nende jaoks negatiivne, kaevatakse see edasi.

Euroopa Komisjon on juba varem ettevõtteid ja riike sarnaste maksuskeemidega vahele võtnud. Näiteks nõuti kohvikuketilt Starbucks Hollandi riigile 30 miljoni dollarini ulatuvate lisamaksude tasumist, samuti tuleb lisamakse tasuda autokontsernil Fiat Chrysler Luksemburgile.

Mõlemad otsused on kõigi osapoolte poolt juba edasi kaevatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles