Euroopa ähvardused Google’i suunal lähevad aina teravamaks

Aivar Pau
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Euroopa Komisjoni ähvardused Google’i suunal on võtmas üha järsemat tooni ning kui tehnoloogiahiid ei suuda veenvalt tõestada oma süütust otsingutulemustega manipuleerimisel võivad teda oodata tegevuse piirangud.

Komisjon saatis äsja Google’ile uut avaldust, milles esitab otsingu- ja veebireklaami maailma valitsejale kahtlustuse oma seisundi kuritarvitamises. Täpsemalt heidetakse Google’ile näiteks ette konkurentide vastete kunstlikus peitmisest oma otsingutulemustes ja otsingulehtedel oma hinnavõrdlusteenuse eelistamises ning selles, et Google piirab kunstlikult kolmandate poolte veebisaitide võimalust kuvada konkurentide otsingureklaame.

Komisjoni konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri sõnul on Google toonud turule küll väga mitmete uuenduslike ja meie elu muutvate toodetega, kuid see ei anna talle õigust piirata teiste ettevõtete  võimalust olla vabas konkurentsis.

«Täna esitasime uusi tõendeid selle kohta, et Google on üldotsingu tulemuste lehekülgedel põhjendamatult eelistanud oma hinnavõrdlusteenust. See tähendab, et tarbijad ei pruugi näha oma päringutele kõige paremini vastavaid otsingutulemusi. Samuti oleme väljendanud muret, et Google on pärssinud konkurentsi, piirates oma konkurentide võimalusi otsingureklaamide paigutamiseks kolmandate poolte veebisaitidele. Seetõttu on kannatanud innovatsioonivabadus ja tarbijate valikuvõimalused,» sõnas volinik.

Google’il on nüüd võimalus komisjoni kahtlustele vastata. «Kaalun nende argumente tõsiselt, enne kui otsustan mõlema juhtumiga edasi minna,» sõnas konkurentsivolinik.

«Kui meie uurimised viivad järelduseni, et Google on rikkunud meie konkurentsieeskirju, on komisjon kohustatud tegutsema, et kaitsta Euroopa tarbijaid ja vaba konkurentsi Euroopa turgudel,» hoiatas Vestager.

Kõnealused hinnavõrdlust käsitlevad täiendavad vastuväited põhinevad 2015. aasta aprillis sama juhtumi kohta esitatud vastuväidetel. Mõlemad vastuväited on adresseeritud nii Google'ile kui ta tema emaettevõtjale Alphabet.

Google'i esialgset vastust komisjoni avaldusele saab lugeda selles säutsus:

Euroopa Liidu toimimise lepingu artikkel 102 sätestab, et turgu valitseva seisundi kuritarvitamine, mis võib mõjutada kaubandust ja piirata konkurentsi, on keelatud.

Euroopa Komisjon on asunud uurima ka Google’i tegevust Androidi nutiseadmetes, kus tootjad on sunnitud neisse eelpaigaldama Google’i loodud rakendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles