Mobiilimaailm järgmise revolutsiooni künnisel (1)

Aivar Pau
, tehnikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guillaume van Gaver, Tele2 grupi uus asepresident
Guillaume van Gaver, Tele2 grupi uus asepresident Foto: Sander Ilvest / Postimees

USA, Egiptuse ja Euroopa riikide telekomiettevõtteid Orange’ist Mobinilini ohjanud prantslasel Guillaume van Gaveril on üle 5000 alluva ja tema firmal miljardiline aastakäive. Oma impeeriumi inspekteerides külastas Tele2 värske asepresident sel nädalal Eestit ja rääkis mobiilimaailma tulevikust.

«Olen näinud revolutsiooni Egiptuses – ühel hetkel tekkisid kõigile inimestele mobiiltelefonid. Nüüd oleme jõudnud andmeliikluse revolutsiooni lävele,» lubas van Gaver, kes veab möödunud nädalast Tele2 arengut Balti riikides, Saksamaal, Austrias, Horvaatias ja Kasahstanis.

«Tahan, et viie aasta pärast ei räägiks me enam e-teenustest, e-turvalisusest, e-identiteedist, vaid m-tervisest, m-kaubandusest – kõik algab mobiiliga, mobiil saab esimeseks sisenemisseadmeks mis tahes teenustesse.»

Selline suur muutus nõuab telekomiettevõtetelt suurepäraste võrkude väljaehitamist ja ülisuurt andmesidekiirust. Viie aasta pärast on enamik teenuseid mobiilipõhised, pole enam mingit vajadust lauaarvuti või kas või krediitkaarti järele, visioneerib van Gaver.

Mobiilse andmeside areng viib van Gaveri hinnangul selleni, et klassikaline kõneteenus ei saa jääda firma peamiseks teenuseks. Selle asemel tuleb keskenduda pidevalt ja jäägitult uutele rakenduste toetamisele ja näiteks m-maksete turvalisuse kindlustamisele.

«Meil lihtsalt peavad olema turvalised suhted hiiglastega nagu Microsoft, Apple ja Google, pankadega, iga kohvikupidajaga. Telekomiettevõtetel lasub tohutu vastutus selle ees, et nende kaudu liikuv info oleks kaitstud. Meie ja klientide turvalisus saab üha olulisemaks,» tõdes van Caver.

(Foto: Sander Ilvest)
(Foto: Sander Ilvest) Foto: Sander Ilvest

Operaatoritel lasub tohutu vastutus ka seepärast, et rahvusvaheline terrorismgi on telekomiettevõtete klient ja kasutab üha sagedamini sõnumivahetusprogrammi, ning on valitsusi, kes kätte sattunud infot enda huvides kasutavad.

«Euroopa peab oma väärtusi kaitsma, peame olema üks suur ja kindel Euroopa turg, mis kaitseb oma elanike privaatsust,» sõnas van Gaver.

Eriti oluliseks saab see kõik järgmise aasta keskel, kui Euroopa Liidus kaob rändlustasu, mis on seni mobiilioperaatoritele toonud korralikku sissetuleku, mis investeeriti arengusse. Nüüd tuleb kliente kvaliteetse andmeside eest maksma veenda.

«Oleme inimeste liikumiselt riikide vahel palju teeninud, nüüd tuleb ärimudelid üle vaadata ja keskenduda andmesidekiiruse pakkumisele,» sõnas Tele2 uus juht.

Asepresident nimetas Tele2 investeeringut Eestisse suurt väärtust loovaks ja Eesti kliendid saavad oma raha eest oluliselt paremaid teenuseid kui saadakse mujal. Eesti on näiteks üks esimesi riike, kus veel tänavu kasvab 4G levi suuremaks kui 2G levi ja koguni 98 protsenti elanikkonnast asub LTE-võrgu levialas.

«Teil on teiste riikidega võrreldes suurepärane andmesidelevi, ja väga madala hinna eest. Teiseks on teil väga palju e- ja m-teenusi ning te olete Tele2 peamine innovatsioonikeskus,» sõnas van Gaver. «Tahan, et Eesti juhiks meie grupi innovatsiooni.»

Van Gaver kinnitas, et Tele2 kavatseb edaspidigi võrgu arendamisse ja m-interneti kiiruse kasvatamisse suurelt investeerida. «Juba praegu oleme saavutanud 375 Mbps, mis on suurepärane tulemus,» sõnas ta. «Oodake meilt uusi digiteenuseid ja jõulist sisenemist B2B (ing k business to business – toim) ja telemarketingi turule.»

Kuidas on võimalik nii suure haardega korporatsiooni juhtida, milliseid isikuomadusi see juhilt eeldab? Vastuse on van Gaver endale sõnastanud kindlasti juba varem: see eeldab tohutu hulga energia väljaandmist, väga täpse strateegia sõnastamist ja meeskonna jäägitut kaasamist selle täitmisse.

«Väga suurt meeskonda juhtides peavad kõik ühtemoodi aru saama, kuhu me ettevõttena ja meeskonnana läheme,» sõnastas van Gaver oma juhtimisstiili.

Asepresident näeb Tele2 praegu väljakutsujana nii uute toodete ja teenuste kui ka muutumisvõime poolest. «Näen meid mõne aasta pärast tšempionina  mitte ainult inimeste, vaid ka ettevõtete teenindamises,» ütles van Gaver.

Guillaume van Gaver (45)

  • Tele2 rahvusvaheline asepresident.
  • Elab Pariisis, kuid kolib Amsterdami, kust on otselennud kõigisse tema juhitud Tele2 riikidesse.
  • Töötanud: Connected World Services, 3D Sound Labs, Dixons Carphone, EE, Orange, Mobinil.
  • Iseloomustab end ise: «Ei sobi rutiin.»

KOMMENTAARID

Foto: Eero Vabamägi

Enn Metsar, Uberi Eesti tegevjuht

Üha enam tooteid ja teenuseid muutub kättesaadavaks mobiiltelefoni kaudu. Olgu see isiklik transport Uberi äppi kasutades või puhkusemajutuse leidmine rakenduses Airbnb. Füüsilise ja virtuaalse maailma sidumine võimaldab pakkuda paremaid teenuseid soodsama hinnaga, kulutada seejuures vähem ressursse ja tekitada vähem kahju keskkonnale. See on võimalik tänu tehnoloogia arengule. Enamikul inimestel on taskus mobiiltelefon, mida on mugav kasutada, millel on GPS ja kiire andmeside. Maksta saab mugavalt, sularaha ja kaarditerminalita.

Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Indrek Neivelt, Pocopay juht

Mobiilinduses on toimunud viimasel ajal suured muutused ja suured muutused on ees. Praegu tundub, et mobiilita nüüdisaja inimene enam elada ei suuda. Tarbijate käitumine sõltub väga palju vanusest ja asukohamaast. Noored ja vaesemate riikide elanikud kasutavad rohkem mobiili, sest nende jaoks on arvuti liiga kallis. Kindlasti on viie aasta pärast enamik teenuseid esmajoones mobiilis ja vähem on teenused, mis on ainult mobiilis. Panganduses muutub mobiil igapäevaste asjade ajamisel kõige tähtsamaks kanaliks ja juba praegu saaks tehnoloogiliselt pangakaardi mobiili vastu välja vahetada. Pangakonto külge saab väga lihtsalt lisada kliendiprogramme ja maksmine muutub veelgi mugavamaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles