Üha enam Eesti elanikke ostab endale auto Venemaalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti elanikud on viimase aasta jooksul hakanud märgatavalt rohkem ostma Venemaalt kasutatud autosid, võrreldes eelmise aastaga on idapiiri tagant sõidukite ostmine ligi neljakordistunud.

Kui mullu seitsme kuuga ostsid Eesti elanikud Venemaalt 29 kasutatud autot, siis tänavu sama ajaga juba 106. Võrdluseks võib tuua, et mullu seitsme kuuga ostsid eestimaalased üldse välisriikidest kokku 895 autot, tänavu sama ajaga 1058.

Enamasti ostavad kasutatud autosid Venemaalt eraisikud, kelle seas on kõige rohkem Narva elanikke. Venemaa automarke Eesti elanikud ei taha, idanaabritelt ostetud autode seas on enamasti Mercedesed, BMWd, Volkswagenid, Volvod ja Škodad.

Maksu- ja tolliameti juhataja asetäitja Ants Kutti sõnul on Venemaalt autode ostmise kasvu üks põhjus rubla madal kurss.

Maksu- ja tolliamet saadab Venemaalt toodavad autod sageli täiendavasse kontrolli, et hinnata, kas deklareeritud auto hind vastab turuhinnale ning kas ostja ei plaani riiki maksudega tüssata.

«Me hindame, kas auto hind vastab selle seisundile. Kui auto on avariiline, siis on loogiline, et see maksab vähem, kui terve auto. Kui aga auto erakordselt madalat hinda põhjendatakse näiteks katkise tulega, siis me sellist autot läbi ei lase,» rääkis Kutti.

Samuti kontrollitakse põhjalikult auto tausta, kas tegemist võib olla varastatud sõidukiga või on sellel muul põhjusel kriminaalne taust. Seni pole maksu- ja tolliamet Venemaalt toodud autode puhul rikkumisi avastanud.

Venemaalt autot ostes tuleb maksta auto hinnast 10 protsenti tollimaksu ja 20 protsenti käibemaksu. Maksud tuleb tasuda viie päeva jooksul ja üldjuhul sõidukid selle aja jooksul ka registreeritakse ja nad võivad Eesti teedel sõitma hakata.

Venemaa automüügiportaale uurides selgub, et Venemaal Peterburis on võimalik osta näiteks 2011. aastast pärinev Volkswagen Passat keskmiselt 580 000 rubla ehk 7900 euro eest. Auto toomisel Eestisse ja maksude maksmise järel kujuneb auto hinnaks 10 500 eurot. Eesti internetiportaalide automüügikuulutustes maksavad kõik sama aasta Volkswagen Passatid üle 11 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles