Uuring: iga kolmas miljardile dollarile hinnatud idufirma on õhku täis pumbatud (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silicon Valley sünnikoht
Silicon Valley sünnikoht Foto: AP / Scanpix

Pea kolmandik vähemalt miljardile dollarile hinnatud USA tehnoloogiaidufirmadest kaotavad enne börsile minekut või ülesostu oma ükssarvikustaatuse, vahendab Reuters investeerimisplatvormi SharesPost eile avalikustatud raportit.

Idufirmadesse investeerimise platvormi SharesPost analüüsist selgub, et maailmas on praegu umbes 170 ükssarvikut ehk iduettevõtet, mille väärtus on investorite poolt hinnatud vähemalt miljardile dollarile. Nende koguväärtuseks peaks olema 600 miljardit dollarit. 2013. aastal, mil ükssarviku väljendit Silicon Valley´s laiemalt kasutama hakati, oli selliseid ettevõtteid vaid 39 ning nende hinnanguliseks koguväärtuseks vaid 100 miljardit dollarit.

Sharesposti asutaja ja tegevjuhi Greg Broggeri sõnul hinnatakse umbes 30 protsenti praegustest ükssarvikutest nende börsidebüüdil või ülesostmisel alla.

«Kõik neist ei jätka kasvamist ega hoia isegi tänast hinnangulist väärtust,» ütles ta.

SharesPost leidis oma analüüsi tulemusena, et vahemikus 1995-2010 olid riskikapitalifirmade tehtud investeeringutest vaid alla kahe protsendi tehtud ettevõtetesse, mis börsile minnes või ülesostu tulemusena saavutasid vähemalt miljardi dollari suuruse väärtuse.

Eeldades, et riskikapitalistide täpsus on ka tänasel päeval samas suurusjärgus ehk 1,5 protsendi ümber, peaks börsile minnes või müügi tulemusena oma ükssarvikustaatuse kaotama ainuüksi USAs umbes 30 vähemalt miljardile dollarile hinnatud idufirmat.

Investeerimisplatvormi hinnangul on tõenäosus, et riskikapitalist investeerib hiljem edukaks saavasse miljardi-dollari ettevõttesse umbes sama kui 20 aastat tagasi, kuid riskikapitalistid teenivad tänasel päeval rohkem raha, kuna nende investeeringute tempo on järsult tõusnud.

«Jackpoti suurus on tormiliselt kasvanud, samas kui võitmise tõenäosus on jäänud samaks,» selgitas Brogger.

Tehnoloogiavallas tegutsevate ükssarvikute keskmine vanus on 7 aastat, samas kui börsile lähevad keskmiselt 10-11 aastat vanad iduettevõtted. Ajavahemik ettevõtte asutamisest kuni börsile jõudmiseni oli eelmise aastatuhande vahetuse lõpus ja uue algusaastail toimunud dot-com buumi ajal palju väiksem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles