Eile toimus laialdane küberrünnak Eesti veebilehtede vastu

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näotustatud veebileht
Näotustatud veebileht Foto: Kuvatõmmis

Eile toimus laialdane küberrünnak Eesti veebilehtede vastu ning puudutas see üle 20 Eesti kodulehe, mille seas olid näiteks kiirabi.ee, Vaivara vald ja Kubja ürditalu.

«Enim levinud rünnakud on sisuhaldusüsteemide vastu ning kõige populaarsemaks sihtmärgiks on endiselt Wordpress. Viimastel päevadel on meie WebARX tulemüür klientide veebilehtedel tõkestanud üle 5000 rünnaku,» ütles Postimehele Eesti veebiturvalisuse agentuuri ESEC tegevjuht Oliver Sild.

Nagu ikka, kasutatakse häkitud ja hõivatud kodulehti poliitiliste sõnumite levitamiseks, spämmiserverite seadmiseks ning pahavara levitamiseks. Viimasel ajal on rünnakute tihedus tõusnud arvatavasti uue ransomware (lunavara) tekke tõttu, mille abil häkitud veebilehtede kaudu on võimalik nakatada veebilehe külastajaid ning rikkuda külastaja arvutis olevad failid mille tagajärjel on võimalik inimestelt küsida kuni 500€ suurust lunaraha.

Foto: Kuvatõmmis

Ettevõte soovib kõigil inimestel oma kodulehe tarkvara üle vaadata ning veebilehe halduril paluda kõikvõimalikud tarkvaraversioonid uuendada. Kindlasti tasub mõelda ka tulemüüri paigaldamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles