Riigi iduettevõtete investeerimisportfell liigub eravalitseja kätesse

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti startup-ettevõtjad
Eesti startup-ettevõtjad Foto: Erakogu

Eesti Arengufond, SmartCap ja Euroopa Investeerimispank kuulutasid välja konkursi leidmaks erafondivalitseja riigi otseinvesteeringute portfellile, kuhu kuulub hetkel 15 idufirmat ja mille väärtuseks hinnatakse hetkel ligi 17 miljonit eurot.

SmartCapi fondijuhi Sille Pettai sõnul oodatakse erafondivalitsejalt uue fondi loomist, tänaste investeeringute haldamist ja jätkuinvesteeringute tegemist.

«Sinna paigutatakse Eesti Arengufondi ja Early Fund II osalused ettevõtetes ning vaba raha kuni 10 miljoni euro ulatuses jätkuinvesteeringute tarbeks,» ütles Pettai. Uus fond peaks alustama tegevust 2017. aasta I kvartalis.

Konkursi võitja peab investeerima uude fondi ka omakapitali ning juhtima seda turutingimustel. Uue fondivalitseja haldusalast jäävad välja senistest exit'itest saadud tulu ning osalused, millest SmartCap väljub enne 2016. aasta 31. detsembrit.

Erafondivalitseja poolt tulevikus valitsetav fond peab jätkama investeerimistegevust varasemate põhimõtete järgi – investeeringuid portfelliettevõtete omakapitali tehakse üksnes koos erainvestoritega.

Osalema oodatakse varase faasi investeeringute valdkonnas kogemust omavaid meeskondi nii Eestist kui ka välismaalt. Esmased dokumendid tuleb esitada 3. oktoobriks. Konkursi tulemused selguvad aasta lõpuks.

Euroopa Investeerimispank (EIB) kaasati konkursi läbipaistva korraldamise läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles