Video: laupäeva õhtul paistab horisondil Veenusest ja Jupiterist moodustunud «Petlemma täht»

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

27. august 2016 on tähevaatlejatele eriline päev. Nimelt lähenevad Veenus ja Jupiter üksteisele nii lähedal, et võivad näida lausa ühe ereda tähena.

Augustikuu on öötaeva austajate jaoks olnud niigi eriline, kuna (tõsi küll harvadel) selgetel öödel on näha olnud pea kõik Päikesesüsteem viis eredamat tähte. Täna õhtul toimuv Jupiteri ja Veenuse «ühtimine» on aga midagi tõeliselt erakordselt. Kaks planeeti kulgevad läbi öötaeva nimelt niimoodi, et näivad veidi pärast keskööd Maalt vaadatuna ühe hiiglasliku ereda «tähena».

Suurem osa 2016. aastast on ereda «tähena» särav Jupiter kogunud meie ehataevas enim tähelepanu. Viimaste kuude jooksul on ta aga pidevalt madalamale vajunud ja paistab nüüd vaid päikeseloojangu järgses kumas. Üsna peagi hakab Jupiteri «tõus» toimuma juba niivõrd vara, et teda ei ole Päikese valguses nähagi.

Samal ajal on Veenust olnud raske tabada, kuna tema on taevasse ilmunud enam-vähem samas positsioonis kui Päike. Juuli keskpaigas hakkas ta aga Päikese «varjust» väljuma ja täna seega ka paremini nähtavaks muutuma. Täna õhtul toimuv kohtumine on seega justkui tõrviku üle andmine. Järgmine kord saab sellist pilti näha aastal 2065.

Kus ja kuidas neid vaadata?

Vaatemäng algab ligi pool tundi pärast päikeseloojangut, kui Veenus Jupiteri kohale ilmub. Kuna ühtimine peaks toimuma hetkel, kui mõlemad planeedid on vaid loetud kraadid üle horisondi, tasub nende nägemiseks otsida läänetaevast segavate takistusteta vaatluskoht.

Tipphetkel jõuavad planeedid öötaevas üksteisele nii lähedale, et nende vahele jääb Euroopast vaadatuna vaid 0,2 kraadi. Kõige lähemal on nad üksteisele USA läänerannikul, kus täielikust kattumisest jääb puudu vaid 0,067 kraadi. Palja silmaga vaadates võib näida, et kaks «tähte» sulavad üheks hiiglaslikuks eredaks valgusallikaks. Kes tahab «hiigeltähte» moodustavaid planeete eristada, võiks mõelda binokli kaasa võtmisele.

Kas näeme õhtul Petlemma tähte?

Mõned astronoomid on otsinud seda laadi Jupiteri ja Veenuse «kohtumistest» ka seletust Piibliloost tuntud Petlemma jõulutähele, mille järgi kolm tarka vastsündinud Jeesuse üles leidsid.

Nimelt näitavad astronoomilised mudelid, et ka 3. aastal meie ajaarvamise järgi toimus samalaadne planeetide kohtumine. Lähis-Idast vaadatuna jõudsid nad üksteisele tookord näiliselt vaid 0,15 kraadi kaugusele. Samas on sellist teooriat mõistagi praktiliselt võimatu kinnitada või ümber lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles