CERT-EE hoiatab Facebookis levivate õngitsuslinkide eest

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paul Sakuma/AP

RIA all tegutsev küberjulgeolekuüksus CERT Eesti hoiatab Facebookis levivate õngitsuslinkide eest, mille eesmärk on võtta üle kasutaja konto.

Inimesele kuvatakse teavitus, et «sõber» on postitanud tema seinale tema pilti kuvava video. Videole klikkides palutakse kasutajal sisestada uuesti Facebooki sisenemiseks kasutatav meiliaadress ja parool.

Kui siiski juhtus, et sisestasid uudishimust uuesti oma kasutajanime ja parooli, soovitab CERT-EE vahetada kohe parool ja aktiveerida kaheastmeline autentimine. Kui kaheastmeline sisselogimine pole aktiveeritud, annab see küberkurjategijatele võimaluse levitada õngitsuslinki juba uue kasutaja sõbralisti liikmetele, levitada pahavara ja miks ka mitte näiteks raha välja petta.

Lisaks soovitatakse ilmtingimata valida paroolivahetuse järgselt pakutava kõikidest seadmetest väljalogimise («Logi kõikidest seadmetest välja») ning vahetada paroolid ära ka keskkondades, kus juhtub kasutusel olema sama kasutajatunnus ja parool.

Facebooki sisselogimisel tuleb kontrollida infot, mida kuvatakse veebilehitseja aadressireal – seal peaks olema kirjas facebook.com ning aadressi ees tabalukk ja https.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles