Internet topib nina meie asjadesse (1)

Heikki Sal-Saller
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levikomi üks omanik Peep Põldsamm.
Levikomi üks omanik Peep Põldsamm. Foto: Liis Treimann

Mitu head aastat on räägitud asjade internetist (ingl k Internet of Things) ja pelutatud inimesi omapäi toitu telliva külmkapiga. Kas see on lahendus, mida me ilmtingimata esimesena vajame?

Meie kodus on tegelikult juba hulk asju internetti ühendatud: telefon niikuinii, paljudel nüüdisaegne teler, kindlasti ka striimingut pakkuv muusikakeskus, viimasel ajal autodki. Tundub, et kaugel pole päev, kus külmkapp tellib juustu, vorsti ja õlut või röster kirjutab saiaviilule tänase ilmateate.

Tegelikkus on veidi praktilisema loomuga ja külmkapi peale eestimaised arendajad esialgu veel ei mõtle. Sensortehnoloogiat arendava ettevõtte Nordic Automation Systems juht Viljo Veesaar oli hädas veenäitude teatamise meelespidamisega ja tuli lahenduse peale, mis ise õigel kuupäeval näidud kohale saadab. Võib ju ka vee-ettevõte muutuda murelikuks, kui kuu alguseks kõik tarbijad näitusid ei teata. Selleks kinnitatakse veemõõtjale patareiga klots ehk sensor, mis selleks eraldi loodud võrgus andmed teele saadab.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles