Nokia juht: me seisame põleval platvormil

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Elop.
Stephen Elop. Foto: Reuters / Scanpix

Tehnoloogiablogi Engadget käsutusse sattus Nokia kontserni Stephen Elopi poolt oma kolleegidele saadetud kiri, milles mees võrdleb Nokia tänast seisu põleval naftaplatvormil seismisega.


Elop jutustab kirja alguses loo mehest, kes töötas Põhjamerel asuval naftaplatvormil. Ühel ööl ärkas mees plahvatuse peale, mille tulemusena süttis naftaplatvorm põlema.

Keset tulemöllu seisis mees ühtäkki valiku ees: kas jääda tulle või hüpata 30 meetri kõrguselt platvormilt alla jääkülma vette.

Mees otsustas hüpata ning õnnekombel jäi ta ellu. Peale jäistest Atlandi voogudest päästmist oli mees sunnitud tunnistama, et tema käitumises leidsid aset tõsised muutused.

Nokia juht märgib oma kirjas, et täna seisab ka Nokia põleval platvormil ning ettevõte peab otsustama, kuidas oma senist käitumist muuta.

Elopi sõnul on Nokia konkurendid muutunud viimasel ajal väga aktiivseks ning see on muutnud ettevõtte jalgealuse tuliseks.

Ta viitab Apple’i edule, kes on enam kui 300 dollarit maksvate telefonide segmendis jõudsalt kasvatanud oma turuosa ning tõdeb, et kui toode on hästi välja töötatud, on kliendid valmis selle eest ka rohkem raha maksma.

Samuti juhib Elop tähelepanu Androidile, mis tuli turule kõigest paari aasta eest, kuid mida on saatnud märkimisväärne edu.

Samal ajal, kui konkurendid on põletanud Nokia turuosa, on ettevõte ise aga jäänud tagaajaja rolli ning maganud maha mitmed turul toimunud trendimuutused, tõdeb Nokia juht.

Elopi sõnul tuli esimene Apple iPhone müüki juba 2007. aastal, kuid Nokial pole siiani olemas toodet, mis sellele konkurentsi suudaks pakkuda. Android jõudis turule aga veidi üle kahe aasta tagasi ning juba on ta haaranud Nokialt nutitelefonide turuosa.

«Kuidas me sellisesse olukorda sattusime?,» küsib Elop.

Nokia juhi hinnangul lasub vähemasti osa süüd Nokias levinud suhtumise tõttu.

«Me valasime ise bensiini oma põlevale platvormile,» kirjutab Elop, kelle hinnangul on rasketel aegadel ettevõttes puudu jäänud nii vastutusest kui juhtimisest.

Oma kirja võtab Elop kokku sõnadega, et Nokial seisavad ees küll rasked muutused, kuid sellest hoolimata peab ettevõte töötama selle nimel, et oma turuliidri staatus taastada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles