Eesti teadlaste uuring näitab 11 000 aasta taguse kliimamuutuse näitel, mis meid ees ootab

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Aastatuhandeid tagasi toimunud kliimamuutuste uurimine võimaldab tõmmata paralleele ka tänapäeval elutegevust mõjutava kliimasoojenemisega, näitab TTÜ teadlaste värske uuring.

TTÜ teadlased koos oma kolleegidega teistest riikidest uurisid, kuidas mõjus kliimasoojenemine jääaja üleminekul jäävaheajaks meie looduskeskkonnale ning avaldasid hiljuti sel teemal ka artikli ajakirjas Quaternary Science Reviews.

Teadlased tahtsid teada saada, kas tollel 11 650 aasta tagusel kliimasoojenemisel on sarnasusi praeguse kliimamuutusega ning vaadata, milliseid muutusi tõi see aeg looduskeskkonnas toona.

«Öeldakse, et praegu on pretsedenditu kliimamuutus. Kuna meie tegeleme palju kaugema ajaga kui tänapäev, siis me ei saa öelda, mis toimub tulevikus, kuid saame leida praegustele protsessidele mudeleid minevikust,» ütles Siim Veski, TTÜ üldise maateaduse professor ERR Novaatorile.

Tutvu uuringu ja selle tulemustega ERR Novaatori põhjalikust artiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles