Viraalseks läinud Facebook Live otseülekanded avakosmosest osutusid pettuseks (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis ISSi "otseülekandest"
Kuvatõmmis ISSi "otseülekandest" Foto: Kuvatõmmis videost

Eile internetis laialt levinud väidetav otseülekanne Rahvusvahelise Kosmosejaama pardalt oli tegelikult 2013. aastast pärit video.

Väidetav otseülekanne jõudis pälvida kajastust paljudes meediaväljaannetes, kaasa arvatud Postimehes, kus see eile lühiajaliselt üleval oli. Rahvusvaheliselt jõudis see koguda enam kui kaks miljonit like’i ja sadu tuhandeid jagamisi, vahendab Mashable.

NASA kõneisik kinnigas Mashable’ile, et ühtegi otseülekannet kosmoseagentuur eile ei teinud ja ka kõik atronaudid olid väidetavate välitööde ajal rahulikult kosmosejaamas «toas».

Kosmosejaam on küll varustatud erinevate foto- ja videoseadmetega, mille abil on varemgi ülekandeid tehtud, kuid seekordne lülitus osutus siiski võltsiks. Mashable'i hinnangul kasutati selle tootmiseks aastast 2013 pärinevat videot vene kosmonautide avakosmoses asjatamisest.

Võltsiks osutunud ülekannet vahendas Facebooki leht Viral USA:

Kosmoseagentuur teatab avalikkust alati kõigist eelseisvatest avakosmoses käimistest ja nende eesmärkidest ette. Eile oli kõige suurem uudis ISS kodulehel aga hoopiski avakosmoses salatitaimede kasvatamisest. See oleks pidanud olema juba piisav vihje, et «otseülekanne» võis võlts olla.

Kes on pettunud, võivad aga siiski kosmose-otseülekandeid jälgida. Selleks on ISSi külge kinnitatud HD-pilti edasi andev kaamera, mis edastab 24h otsepilti nii kosmosejaamast endast kui ka Maast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles