Ühiskonna vananemine toob kaasa ajuhaiguste epideemia (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskonna vananemisega võime oodata ka neurodegeneratiivsete haiguste senisest oluliselt suuremat esinemissagedust.
Ühiskonna vananemisega võime oodata ka neurodegeneratiivsete haiguste senisest oluliselt suuremat esinemissagedust. Foto: SCANPIX

Arenenud riikides on inimese oodatav eluiga jõudsasti pikenenud. Paraku kaasneb sellega ka rahvastiku vananemine ja koos sellega ka neurodegeneratiivsete haiguste suurem esinemine.

Tartu ülikooli neuroloogia professor Pille Taba kirjutab, et pikema eluea on taganud mitmed tegurid, sealhulgas paranenud hügieen ja nakkuhaiguste põdemise vähenemine, paremad elutingimused ja tervislikumad eluviisid. Seega on pikenenud eluaastad kvaliteetsema eluviisi tulemus. Vananeva ühiskonnaga kaasnevatest terviseriskidest rääkis oma inauguratsioonikõnes Tartu Ülikooli neuroloogiaprofessor Pille Taba ja uudist vahendas ERR Novaator.

Koos eakate vanuserühma osakaalu suurenemisega kasvab nende haigusjuhtude arv, mille tekkimise risk suureneb vanuste tõustes: nende hulka kuuluvad niinimetatud neurodegeneratiivsed haigused, sealhulgas näiteks Alzheimeri tõbi ja Parkinsoni tõbi. Neile haigustele on iseloomulik ajurakkude vähenemine erinevates ajupiirkondades ja vastavalt sellele haigusnähtude avaldumine, mille hulgas võivad olla nii liikumishäired kui ka vaimsete võimete allakäik.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles