Suhtle Eesti pangaga Aruba rannabaarist - peagi on võimalus kohal

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pinterest

Eesti tegutsevates pankades käib kõva töö võimaldamaks e-residentidele ja kõikidele teistele pangakonto avamist ning muid füüsilist isikutuvastamist eeldavaid pangatehinguid kus iganes maailma otsast nad ka ei viibiks.

Tegemist on läbimurdelise uuendusega, kuna veel hiljuti kehtinud normide kohaselt oli pangakonto avamine Eestis võimalik vaid viisil, kus üle ilma laiali paisatud e-residentidel tuli selle lihtsa ent äriliselt olulise sammu astumiseks lausa kaks korda Eestisse lennata. Tehingus osalevad inimesed tuli sarnaselt pea kogu maailmas kehtiva korraga sarnaselt tuvastada viibides inimese või tema esindajaga samas kohas.

Muuta tuli selleks ühelt poolt rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadust, mis näeb nüüd ette võimalust tuvastada arvelduskonto avamisel isikusamasus ka virtuaalselt. 31. oktoobril jõustus aga rahandusministri määruse, mis seab paika täpsed turvanõuded ja reeglid.

Eestis tegutsevad pangad ongi asunud turvalise videosilla loomiseks vajalike arenduste kallal tööle, päris täpselt nende valmimise aeg veel siiski teada pole. Tundub, et Skype või Messenger pankade valikutesse seejuures ei kuulu.

«Kasutama hakkame Swedbanki enda loodud videolahendust konto avamiseks ning klient erinevaid programme alla laadima enda arvutisse ei pea,» ütles Postimehele Swedbanki esindaja Mart Siilivask.

Tema sõnul peab aga tulevasel klinedil kindlasti omada e-residendi digi-ID’id, kaardilugejat ja digiallkirjastamiseks-krüpteerimiseks vajalikke programme. «Lisaks loomulikult kaamera, kõrvaklapid koos mikrofoniga ning arvuti koos piisava internetiühenduse kiirusega,» märkis Siilivask.

Arendused on töös ja lõpusirgel ka LHV Pangas ja SEB-s. «Meil käib küll kibe töö videotuvastuse võimaldamiseks, kuid täna on keeruline lubada, millal täpselt seda klientidele pakkuma hakkame,» ütles LHV esindaja Priit Rum.

SEB esindaja Evelin Allase sõnul on SEB vajalikud arendused juba teinud. «Käivad viimased pisiviimistlused.»

SEB-l on valmis tehtud eraldi nõustamiskeskkond, mis on veebipõhine - seega klient ei pea eraldi programme alla laadima. Esialgu alustab SEB konto avamise teenuse pakkumisega äriklientidele. Kliendil peab olema hea internetiühendusega arvuti, veebikaamera ja mikrofon.

Samuti oleks vajalik kas Windows 7, 8, 10 operatsioonisüsteem või OSX10.

Maailmas on arendatud ka spetsiaalseid lahendusi, mis sisaldavad endas korraga nii videokõne kui ka tuvastamise funktsionaalsust. Näiteks on olemas videopanganduse tarkavara nimega LiveBank, mida on võimalik integreerida panga protseduuridesse nii, et klientidele saab pakkuda ka keerulisemaid teenuseid digitaalselt.

Eeltoodu ministri määrus näeb ette, et isikusamasuse tuvastamiseks ja kontrollimiseks võib edaspidi kasutada reaalajas videosilda, mis võimaldab inimese näokujutise võrdlemist isikut tõendava dokumendi ning politsei- ja piirivalveameti andmetega.

Lisaks saab teha videosilla vahendusel inimesega intervjuu, mis aitab kindlaks teha kliendi riskiprofiili: hinnata tema tausta, rahaliste vahendite päritolu ning ärisuhte loomise eesmärki. Kogu protsess salvestatakse ja salvestis säilitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles