Tartu ülikool tõusis kiiresti areneva majandusega riikide ülikoolide edetabelis rekordkõrgele

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Briti ajakiri Times Higher Education avalikustas 30. novembril oma kiiresti areneva majandusega riikide ülikoolide edetabeli «The Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings», kus Tartu ülikool asub 24. kohal.

THE koostab areneva majandusega riikide ülikoolide edetabelit neljandat aastat, kuid esimest korda reastati 300 parimat ülikooli. 2015. aastal reastas THE edetabel 200 parimat ülikooli. Möödunud aastal jagas Tartu ülikool edetabelis kõrget 31. kohta ja on seega tänavu teinud olulise hüppe, tõustes 24. kohale. Tallinna Tehnikaülikool on tänavu 114. kohal 

Edetabeli kootamisel olid vaatluse all ülikoolid 50 riigist, mis vastavad Financial Times Stock Exchange «ärkava» või kiiresti areneva majanduse klassifikatsioonile, sh nn BRICS ühenduse riigid – Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika (lühend on moodustatud ingliskeelsete nimede esitähtedest). 300 parima ülikooli hulgas oli esindatud 41 riiki.

Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura sõnul on selge, et riikides, mille rahvaarv ületab Eesti oma kuni 1000 korda, on võimalik ressursse koondada ja tugevaid ülikoole ülal pidada. «Seda enam on põhjust jätkuvalt uhkust tunda, et Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ülikoolide seas oleme Eesti rahvusülikoolina jätkuvalt tipus. Tegemist on tunnustusega kogu Eestile ja saavutusega, mis põhineb õigetel otsustel Eesti haridus-, teadus- ja innovatsioonipoliitikas, ülikooli väsimatutel õppe- ja teadustöötajatel ja tugiüksustel, ning loomulikult ja eelkõige tublidel üliõpilastel,» rääkis Puura. 

Ülikoolide edetabelisse paigutamisel võetakse arvesse 13 tulemusnäitajat, mis kirjeldavad õppekeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, akadeemilist mainet, tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust.

Võrreldes THE põhiedetabeliga, kus Tartu ülikooli positsioon 2016. aastal on 301-350, on areneva majandusega riikide ülikoolide edetabelis vähendatud teaduse mõjukuse ehk teaduspublikatsioonide viidatavuse indikaatori osakaalu ning selle arvelt omakorda suurendatud rahvusvahelistumise ulatuse ja ettevõtlustulude osatähtsust lõpphindes.

Rohkem infot edetabeli «The Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings» kohta leiab THE kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles