Kuidas saada puitu, metsa katki tegemata? (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harvester.
Harvester. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimaste nädalate metsanduseteemalise arutelu selgroog on küsimus, kas me majandame metsa jätkusuutlikult või oleme eemaldunud säästva metsanduse põhimõtetest.

Jätkusuutlikkuse (sustainability) mõiste sai tänapäevase sisu 1980. aastate keskel ja 1990. alguses mitmetes rahvusvahelistes looduskasutuse lepetes ja konventsioonides ning jõudis peaaegu muutmata kujul üsna kiiresti vastiseseisvunud Eesti metsapoliitika alustesse, mis kehtivad praegugi.

Pea kõik, kes metsandusega tegevad, teavad, et jätkusuutlikuks klassifitseerumiseks peab majandamine suutma tagada kolme olulise väärtuse pideva taastootmise. Need on majanduslik (võime saada metsast tulu), ökoloogiline (metsa kui keskkonna ökoloogiliste funktsioonide täitmine ja mitmekesisuse säilitamine) ja sotsiaalne (metsast saadavad ühiskondlikud hüved, näiteks puhke- või ravivõimalustena).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles