Levib uus ja eriti kaval Gmaili õngitsusskeem (2)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene saab oma meilikonto kaitsmiseks nii mõndagi ise ette võtta.
Inimene saab oma meilikonto kaitsmiseks nii mõndagi ise ette võtta. Foto: Panther Media/Scanpix

Levimas on uus Gmaili õngitsusskeem, millega petetakse meilikonto kasutajatelt välja nende andmed. Skeem on väga tõepärane ning ei pruugigi tavakasutajas kahtlusi tekitada.

Tihti laekub petukiri meilikontole mõnelt sõbralt või tuttavalt, kes on juba küberkurjategijate ohvriks langenud, kirjutab Fortune tehnikaportaal. Ka kirja sisu on tuttav ning manustes leidub tavapärane PDF-dokument, mis kirja saajat ei pruugi üllatada.

  Foto:
  Foto: Foto: Fortune/Twitter

Tegelikult on aga manuse asemel varjatud kujutis, mis näeb vaid välja kui dokument ning viib võltsile Google’i lehele. Avaneb leht, mis pakub sisselogimist oma Google’i kontole ning näeb pealtnäha välja nagu originaal. Erinev on vaid aadressiriba, mis on ka ainuke asi, mis petturite loodud võltslehte originaalist eristab.

Kohe, kui kasutaja sisestab lahtritesse oma andmed, saavad küberkurjategijad tema Gmaili kontole ligi, leiavad kontaktide seast uue ohvri ning skeem aina jätkub.  

Foto: Kuvatõmmis
Kahtlustäratav aadressiriba
Kahtlustäratav aadressiriba Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles