Uuring: enamikku primaate ähvardab väljasuremisoht

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline ülevaateuuring näitab, et enamikke maailma primaate ähvardab väljasuremisoht.
Rahvusvaheline ülevaateuuring näitab, et enamikke maailma primaate ähvardab väljasuremisoht. Foto: Jim Schulz/AP/Scanpix

Rahvusvahelise ülevaateuuringu andmetel ähvardab väljasuremine 60 protsenti kõigist primaatide seltsi liikidest, vähenemises on aga koguni kolmveerandi arvukus.

Näiteks Hiinas on alles jäänud ainult 20 – 30 hainani gibonit. Isegi Madagaskaril elavaid kuulsaid rõngassaba-leemureid on järel vaid paar tuhat isendit. Ohustatuks peetakse ka kõiki suuri inimahve, sh eriti näiteks orangutane.

Alejandro Estrada Mehhiko riiklikust autonoomsest ülikoolist, Paul Garber Ameerika Ühendriikide Illinois' ülikoolist ja nende mitukümmend kaasautorit mitmelt maalt kirjutavad ajakirjas Science Advances, et peamiselt on primaatide ohustamises süüdi metsaraiujad, kes puhastavad maad uute põldude ja istanduste tarbeks. Primaadimetsi raiuvad nii väike- kui ka suurtootjad, kes soovivad kasvatada veelgi rohkem palmiõli, kautšukit ja muid kaupu.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles