Samsung pääses terve nahaga

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi aseesimees Lee Jae-Yong.
Samsungi aseesimees Lee Jae-Yong. Foto: LEE JIN-MAN/AP/SCANPIX

Haiguse pärast taandunud eaka tippjuhi töö võtab üle tema ambitsioonikas poeg, kes maksab äriimpeeriumis haarde tugevdamiseks riigi presidenti käpiknukuna käsitseva ususekti liidrile hiiglaslikku pistist. Ent siis saab ajakirjanik enda kätte tundlikku infot sisaldava tahvelarvuti... See ei ole B-kategooria põnevusfilmi stsenaarium, vaid Lõuna-Korea prokuratuuri nägemus Samsungi viimaste aastate tegevusest.

Selleks et mõista, milles täpsemalt maailma ühe suurima tehnoloogiafirma juhti Jay Y. Leed (koreapärase nimega Lee Jae-yong) süüdistatakse, tuleb ajaratast veidi tagasi keerata.

Neli aastat tagasi valiti Lõuna-Korea esimeseks naispresidendiks konservatiivide esindaja Park Geun-hye. Hoolimata tema perekonna vastuolulisest ja tumedavõitu minevikust (1961. aastal sõjaväelise pöördega võimule tulnud diktaatorist isa Park Chung-hee mõrvas 18 aastat hiljem tema enda turvaülem ning ema sattus Põhja-Korea fanaatiku atentaadi ohvriks juba mõni aasta enne isa) ning mõnedest tsensuuri- ja valimiste mõjutamisega seotud süüdistustest, kulges Park Geun-hye valitsusaeg suuremate probleemideta kuni eelmise aasta oktoobrini, mil meedias lahvatas ulatuslik korruptsiooniskandaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles