Millise ilmaga millised rändlinnud kevadel Eestisse saabuvad?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud.
Rändlinnud. Foto: Urmas Luik

Millal sügisel lahkunud sulelisi rändureid taas näha ja kuulda saab, sõltub nii õhutemperatuurist, sademetest kui ka tuule suunast ja kiirusest, kirjutab ERR Novaator.

Millised ilmaolud on rändlindude esmasaabumise aegu Eestis viimastel kümnenditel valitsenud, uurisid Tartu Ülikooli teadlased üheskoos kolleegidega Eesti Maaülikoolist ja Brightoni ülikoolist.

Aastatel 1958–2002 kogutud 42 liigi lindude aastaajalisi vaatlusandmeid analüüsides selgus, et lähi- ja kaugrändurid kasutavad kevadisel Eestisse saabumisel erinevaid ilmatüüpe.

Lähirändurid kasutavad enim tsüklonitega ehk madalrõhkkonnaga seotud ilmatüüpe, kus on valdav edelatuul. Seega on Euroopas talvitujaid, näiteks koovitajat, punarinda, neppi ja kuldnokka võimalik esimest korda trehvata just soojemal ja sombusemal kevadpäeval.

Millal tulevad meile suvitama kaugelt rändajad ja kui palju rändele asumine üldse ilmast sõltub, loe lähemalt ERR Novaatori põhjalikust artiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles