Teadlased ja teadusmeelsed korraldavad Maa päeval Trumpi-vastase protestimarsi (3)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlased plaanivad 22. aprilliks ehk Maa päevaks suurt Donald Trumpi vastast protestiaktsiooni.
USA teadlased plaanivad 22. aprilliks ehk Maa päevaks suurt Donald Trumpi vastast protestiaktsiooni. Foto: Erik McGregor/Sipa USA/Scanpix

Uue presidendi teadusvaenulikkuse pärast hirmu tundvad teadusmeelsed kodanikud korraldavad teadusmarsi sümboolsel Maa päeval 22. aprillil.

Esimene suurem Trumpi-vastane väljaastumine oli 21. jaanuaril toimunud üleriigiline ja ka ülemaailmne naiste marss. Nüüd plaanivad samalaadset protestiaktsiooni ka USA teadlased, kes kardavad rahastamise kadumist ja oluliste riiklike teadusprogrammide nagu näiteks kliimauuringute katkestamist. Esimesed kaikad teadustöö kodarasse olid aga seotud moslemimaade kodanikele kehtestatud reisikeeluga, mis on jätnud piiridele või nende taha mitmeid riigi teaduskollektiivide liikmeid.

Teadusmeelsete protestimarss sai alguse sotsiaalmeedias ning selle erinevatest elu valdkondadest kokku tulnud organiseerijatel on läinud aega, et plaanid täpselt paika mõelda. Nüüd on aga lõpuks välja kuulutatud ürituse toimumise kuupäev – 22. aprill. Tegemist on sümboolse kuupäevaga, kuna tegemist on ülemaailmse Maa päevaga, mille eesmärgiks on juhtida tähelepanu keskkonnaprobleemidele. Keskkonnateadused ja –seadused on aga üks valdkondadest, mis on Trumpi poolt kõige karmima kriitika osaliseks saanud.

Ka teadusmarsi korraldajad toovad välja, et neid on pannud tegutsema just nimelt mure uue administratsiooni seisukohad kliimamuutuste ja energeetikapoliitika osas.

Grupi veebilehel võib lugeda, et «teadusemarss taotleb avalikult rahastatud ja avalikult kommunikeeritud teadust kui vabaduse ja demokraatia üht sammast.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles