Fotod: vaata, milline näeb välja kapitaalselt uuenev riigihangete register

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuenev riigihangete register
Uuenev riigihangete register Foto: Nortal

Rahandusministeeriumi ning ettevõtete Nortal ja Datel koostöös valmib järgmisel aastal riigihangete registri täiesti uus lahendus – tänaseks on valminud uueneva keskkonna esimesed visuaalid ja otsingusüsteem.

Registri senine, 2007. aastal loodud rakenduse arhitektuur, kasutajaliidese lahendus ja raamistik on vananenud – just seetõttu võeti 2015. aastal ette 2,5 miljonit eurot maksva minev projekt selle uuenemiseks.

Eesmärgiks on muu hulgas minna Eestis täielikult üle e-riigihangetele, praegu on elektrooniliste hangete osakaal 90 protsenti.

Esmalt viiakse uuele kujundusele ja kaasajastatud tehnilisele platvormile üle hankija- ja seejärel pakkujapoolsed tegevused. Register jätkab ühekordsete andmete sisestamise printsiibi rakendamist – kui andmed on registrisse või mõnda teise riigi infosüsteemi korra sisestatud, saab neid registris järgnevates etappides taaskasutada või pärida. Ettevõtja saab uudses hankepassis viidata andmebaasidele, kus andmed on avalikult hankijale kättesaadavad. Kord loodud hankepassi saab järgmistes hangetes taaskasutada.

Projekti arenduspartneri Nortali avaliku sektori äriüksuse juhi Lauri Tammiste sõnul on tehtud mitu kasutajatesti ja arvestatud reaalsete hankijate ja pakkujate soovidega, et täielikult e-hangetele üleminek oleks võimalikult mugav. 

«Üks mugavust parandavatest uuendustest on see, et uus register saab olema kasutatav ka mobiilseadmetes. Eesmärk on, et uus register kaasaks rohkem pakkujaid ning tulevikus saame läbi valdkonnapõhise statistika kogumise riigihangete süsteemi ka oluliselt läbipaistvamaks muuta,» lisas Tammiste.

Projekti eelanalüüsi koostas AS Datel ning kõiki töid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ning 15 protsendi ulatuses Eesti riigieelarvest.  

Esimesed uue riigihangete registri vaated on niisiis järgmised:

Uuenev riigihangete register - avaleht
Uuenev riigihangete register - avaleht Foto: Nortal
Uuenev riigihangete register - otsing
Uuenev riigihangete register - otsing Foto: Nortal
Uuenev riigihangete register – töölaud
Uuenev riigihangete register – töölaud Foto: Nortal
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles