Video ja galerii: sajad Uus-Meremaa rannal lõksu jäänud vaalad pääsesid. Miks nad üldse kinni jäid?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel mõõna tõttu rannaäärsele madalale merepõhjale kinni jäänud vaaladest sadakond suutis uue tõusu ära oodata. Kohale tulnud vabatahtlikud moodustasid vees inimketi, et nende tagasi tulemist vältida, teatas BBC.

Neljapäeva öösel jäi mererannale kinni üle 400 pilootvaala ehk grinda, kellest ligi 300 suri juba esimese öö jooksul. Merevee taandudes kasvas randa jäänud vaalade arv veelgi.

Nädalavahetusega kogunes kokku suur kogus vabatahtlikke, kes üritas päästa, mis päästa annab ja hoida vaalasid veega jahutades kuni laupäevaõhtuse tõusuni elus. Kui veetase taas tõusis, pääses taas vabadusse ligi 240 vaala.

Kuna grindade kohta on teada, et need võivad ühekordsest halvast kogemusest hoolimata uuesti kalda poole ujuma hakata, moodustasid vabatahtlikud vees inimketi, et endast kordades suuremaid ookeani-imetajaid eemale ajada.

Samal ajal lendas ranna kohal ka keskkonnaorganisatsiooni Project Jonah helikopter, kust jälgiti vaalade liikumist.

Möödunud nädala lõpul toimunud vaalade randa jäämine on kõige traagilisem, mis Uus-Meremaal kunagi toimunud. Selline käitumine on üks veidramatest mereloomade käitumistest, kuna niimoodi kogunevad nad ühele konkreetsele rannale Uus Meremaa Lõunasaarel, teada on ka teisest samalaadsest kogunemiskohast Austraalias.

Miks nad aga nii teevad, ei oska keegi täpselt öelda. Seekordse suure kogunemise põhjal oletavad teadlased, et tegemist on põgenemiskatsega haide eest, kuna ühelt surnud vaalalt leiti hairünnaku jälgi. Võimalik, et vaalad üritasid põgeneda ümber Lõunasaare põhjatipu, kuid jäid pika ja kitsa poolsaare taha madalasse vette lõksu. Madalas vees vaalade heli kajamisel töötav navigatsiooniviis ei tööta ja nii tekkis neil probleeme õige tee leidmisega.

Randa kinni jäänud loomade hädahüüded kutsusid ligi juba teisi karja liikmeid, kes jäid seetõttu samuti kinni.

Kahjuks ei õnnestunud aga kõiki loomi päästa ning lisaks juba surnutele tuli 20 eriti halvas seisukorras vaala puhul  teha hädatapmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles