Video: India murdis rekordi ja lasi ühe ööga orbiidile üle 100 satelliidi

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India Kosmoseuuringute Organisatsioon murdis kehtiva maailmarekordi ja lasi orbiidile korraga 104 satelliiti.
India Kosmoseuuringute Organisatsioon murdis kehtiva maailmarekordi ja lasi orbiidile korraga 104 satelliiti. Foto: Arun Sankar / AFP / Scanpix

Kuubiksatelliidid võimaldavad saata orbiidile aina suuremates kogustes tehiskaaslasi.

Eesti aja järgi ööl vastu kolmapäeva tõusis India Satish Dhawani kosmodroomilt õhku PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) kanderakett, lastiks kokku 104 satelliiti. Sellise saavutusega murdis India mitmekordselt kehtiva suurima korraga orbiidile saadetud satelliitide arvu rekordi.

Rekordi taga on nn CubeSat’ide ehk kuubiksatelliitide revolutsioon kosmosevaldkonnas. CubeSat’id on pisikesed, vaid kümne sentimeetri pikkuse servaga kuubikujulised satelliidid, mis kaaluvad vaid mõne kilo. Eestlastele tuntuim kuubiksatelliit on vast meie tudengisatelliit EstCube. Nüüd suutis India Kosmoseuuringute Organisatsioon ISRO saanud hakkama enneolematuga ja lasnud ühe raketiga orbiidile 104 sellist väikest satelliiti.

Missiooni PSLV-C3 edukast läbiviimisest teatas ISRO kolmapäeva varahommikul Twitteri vahendusel.

Suure koguse satelliitide kosmosesse lennutamisega on India ilma teinud varemgi. 2008. aastal, mil kuubiksatelliitide revolutsioon oli alles algamas, suutsid nad kümne satelliidiga murda tollal kehtinud rekordi. Selle murdsid aga peagi venelased ja ameeriklased.

Kokku oli pardal satelliite seitsmest riigist: Indiast, USAst, Iisraelist, Kasahstanist, Hollandist, Šveitsist ja Araabia Ühendemiraatidest. Valdav enamus üles saadetud satelliitidest kuulusid USA klientidele. Näiteks oli San Franciscos asuv firma Planet üksinda tellinud koguni 88 satelliidi üleslennutamise. India ise saatis kosmosesse vaid ühe kaugseire satelliidi Carosat-2.

Võrreldes India varasemate missioonidega on üles saadetavate satelliitide arv pea neljakordistunud – 2015. aasta juunis lasti ühe raketiga orbiidile 23 satelliiti. Eelmine enima satelliitide rekordi - 37 satelliiti - püstitas Venemaa Dnepri kanderakett 2014. aasta juunis.

Vaata raketi õhkutõusu videot siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles