Miks on meestel rinnanibud?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste rinnanibudel on evolutsioonilised põhjused.
Meeste rinnanibudel on evolutsioonilised põhjused. Foto: Ian Lishman / Panther Media / Scanpix

Kuna mehed lapsi imetada ei saa, tunduvad nende rinnanibud esmapilgul looduse eksitusena, kuid tegelikult peitub selle kehaosa olemasolu põhjus kümnete tuhandete aastate taguses arengus.

Berliini vaba ülikooli anatoomia- ja bioloogiaprofessori Carsten Niemitzi sõnul on meestel rinnanibud seetõttu, et esimestel elunädalatel on sündimata lapsed emaüsas kahesoolised, kirjutab Deutschlandfunk. See teeb geneetilisest vaatepunktist embrüo arengu lihtsamaks, sest samade, nii naisi kui ka mehi iseloomustavate omaduste saavutamiseks ei ole erinevatel sugudel sel juhul vaja erinevaid geene.

«Kui vaadelda embrüot erinevates arengustaadiumites, siis esimesel elukuul ei erine tulevased tüdrukud ja poisid üksteisest, ja teisel kuul, eriti teise kuu teisel poolel, on näha erinevusi,» selgitas Niemitz. Põhjus on selles, et kuue nädala möödudes hakkab emaüsas arenevale lapsele mõjuma meessuguhormoon testosteroon. Selleks ajaks välja arenenud organite «ära kaotamine» arengu käigus nõuaks aga liiga palju energiat, arvestades, et rinnanibud ei ole meestele elus bioloogilisest vaatepunktist kuidagi takistuseks.

Ka meeste rinnanibud on tundlikud

Niemitzi sõnul on meeste rinnanibud sama tundlikud kui naiste omad, sest nende ehitus on samasugune ja nendega toimuvat juhivad sarnased lihased. Seda on näha näiteks siis, kui mehel on külm. Sel juhul paistavad mehe rinnanibud särgi alt selgemalt välja.

Kuna rinnanibude alged kujunevad välja enne embrüo kuuendat arengunädalat, on meeste rinnanibudes olemas kõik, mida on vaja lapse imetamiseks. Haruldaste hormonaalsete häirete korral võib meestel rinnanibudest tulla isegi väga väikeses koguses piimalaadset vedelikku.

Üle kahesaja aasta tagasi uskus Saksa maadeavastaja Alexander von Humboldt, et imetavad mehed on väljaspool Euroopat ka tegelikult olemas. 1799. aastal käis ta Venezuelas, kus ühe külakese elanikud rääkisid talle talupoeg Francisco Lozanost, kes olevat pärast naise haigestumist oma last viis kuud kaks kuni kolm korda päevas imetanud. Sarnaseid lugusid leidub ka judaismi pärimuste kogus talmudis. Kas nendel lugudel ka tõepõhi all on, ei ole tänapäeval võimalik kontrollida.

Ka meestel on rinnahaigused

Nagu naistel, võib ka meestel esineda rinnahaigusi. Rinnavähki esineb meestel küll väga harva, kuid haigust, mis paneb meeste rinnad naiste omaga sarnaseks paisuma, esineb Berliini Heliose haigla kirurgi Uwe von Fritscheni sõnul üsna sageli.

Kui normaalset rindade suurenemist esineb kõigil meessoo esindajatel vastsündinuna, teismelisena ja vanas eas, siis haiguslikult hakkavad meeste rinnad paisuma hormonaalsete häirete tõttu, millel omakorda võib olla väga erinevaid põhjuseid. Näiteks võivad kasvajad, kilpnäärme talitluse häired, maksatsirroos või ravimid hormoonid tasakaalust välja viia. Väga sageli on sellise häire põhjuseks ka ülekaal.  

«On tehtud suuri uuringuid, mis näitavad, et teismelised poisid kannatavad tugevalt selle all, kui neil on sellised rinnad, mille üle oleksid kõik tüdrukud uhked. Nad on sotsiaalselt isoleeritud, ei tee enam sporti ja ka see on haiguslik,» rääkis Fritschen. Tema sõnul tuleks selliste probleemidega teismelisi poisse kindlasti aidata, olgugi, et täisealiseks saades muutub nende rind tavaliselt ka loomuliku arengu teel mehelikuks.

Fritschen on veendunud, et sel juhul võib ka rinnaoperatsioon õigustatud olla, sest see annab noorele inimesele enesekindlust, mis innustab teda sageli ka sporti tegema ja tervislikult toituma. Enne kui iluoperatsiooni tegema hakata, tuleks kirurgi sõnul siiski teha kõik vajalikud uuringud, et välja selgitada, kas naiseliku rindkere põhjuseks on mõni ravi vajav haigus. Kui välimus noore mehe sotsiaalset arengut ja vaimset tervist oluliselt ei ohusta, tasuks hormoone mõjutavate haiguste puudumisel ka esialgu eluviisi tervislikumaks muuta ja puberteedi lõpp ära oodata, et näha, kas probleem laheneb ka lõikuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles