3D-printeriga loodusimet päästma

Kaur Maran
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pleekiv Suur Vallrahu.
Pleekiv Suur Vallrahu. Foto: Ed Roberts / AFP / Scanpix

Korallrahud on ühed kõige hapramad biosüsteemid kogu maailmas. Tegemist on kooslusega, mis suudab edukalt toimida vaid väga kindlates oludes, millest üks olulisemaid on temperatuur: kui merevee temperatuur tõuseb üle teatud taseme, hakkavad korallid pleekima ja surema.

Ennustatakse, et selle sajandi lõpuks ähvardab väljasuremisoht juba kõiki maailma korallrahusid. Möödunud nädalal maailma suurimat, Kirde-Austraalia rannikul asuvat Suurt Vallrahu uurinud teadlaste sõnul kaotas see loodusime eelmisel aastal ligi neljandiku oma elusatest korallidest ning tänavu võib oodata ligi sama suurt suremust.

Kui mullune pleekimine tulenes eriti kuumast El Niño aastast, siis 2017. aasta on juba «tavaline» aasta, ent siiski piisavalt soe, et põhjustada massilist suremist, vahendas ajakiri New Scientist. Tegemist on neljanda mass-pleekimisega pärast aastaid 1998, 2002 ja 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles