Elon Muski uus kindaheide: muuta inimaju arvuti abil jumalikuks suhtlusmasinaks

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk arriving at the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter held at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, CA on Sunday, February 26, 2017 (Photo By Sthanlee B. Mirador) *** Please Use Credit from Credit Field ***
Elon Musk arriving at the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter held at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, CA on Sunday, February 26, 2017 (Photo By Sthanlee B. Mirador) *** Please Use Credit from Credit Field *** Foto: Sipa USA/Sthanlee Mirador/Sipa USA

Tesla ja SpaceXi liider Elon Musk asutas uue ettevõtte nimega Neuralink, mille eesmärk on ühendada imeväikeste kiipide abil inimaju arvutite ja tehisintelligentsete süsteemidega ja viia inimsuhtlus täiesti uuele kvalitatiivsele tasemele.  

Neuralinki üheks sooviks on esmalt tuua turule toode, mis on abiks näiteks insuldi või vähi tagajärjel tekkinud raskete ajukahjustuste all kannatajatele, ütles Elon Musk pikas intervjuus väljaandele Wait But Why ja kirjeldas kontseptsiooni väljendiga «kontseptuaalne telepaatia».

Muski ennustuse kohaselt võiks terve inimese aju ühendamisele arvutiga kuluda siiski 10 aastat, kuna see sõltub olulisel määral seaduste muutmisest ja sellest, kui hästi tooted on end õigustanud puudega inimeste puhul.

Tehisintellekt ja masinõpe muudavad arvutid Muski sõnul nii keerukaks ja «jumalikuks», et inimesed lihtsalt vajavad neid tulevikus, et oma aju «tasemel» hoida. Selleks tuleb nende ajudesse paigaldada mikroskoopilised neuraaltorud.

Inimese peas on tohutul hulgal mõisteid, mida aju proovib näiteks rääkides või kirjutades pressida madala andmemahuga infoks. Kui inimese aju on varustatud aga tehisliidesega, siis muutub võimalikuks «kokkupressimata otsene kontseptuaalne» suhtlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles