Toyota plaanib luua 2022. aastaks uut tüüpi akudega elekriautod

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visitors walk past a logo of Toyota Motor Corp on a Toyota Prius hybrid vehicle at the company's showroom in Tokyo August 5, 2014.   REUTERS/Yuya Shino/File Photo
Visitors walk past a logo of Toyota Motor Corp on a Toyota Prius hybrid vehicle at the company's showroom in Tokyo August 5, 2014. REUTERS/Yuya Shino/File Photo Foto: © Yuya Shino / Reuters/REUTERS

Toyota arendab välja uut tüüpi akudega elektriautosid, millel on palju suurem sõiduulatus ja lühem laadimisaeg. Müüki tahetakse alustada 2022. aastal. 

Praegused liitiumioonakud vajavad isegi kiirlaadijatega kusagil 20 - 30 minutit täis laadimiseks ja sõidavad seejärel ligikaudu 300 - 400 kilomeetrit. Toyota poolt arendatavad uued üleni tahked akud laeks ennast täis vaid paari minutiga, kirjutab Reuters.

Toyota tahab panna uue akutehnoloogiaga sõidukid Jaapanis müüki kõige varasemalt juba 2022. aastal. Elektriautode turg kasvab suurel kiirusel ning just selles pärast tahab Jaapani suurim autotootja jõuda tehnoloogiliselt järgi sellistele oma ala eestvedajatele nagu Nissan ja Tesla. 

Kas Toyota jõuab oma kahele rivaalile ka reaalselt järgi, pole hetkel võimalik öelda, sest lisaks tehnoloogia välja arendamisele tuleks hakata uusi akusid ka masstootma ning selle käigus tuleb silmitsi seista väga karmide kvaliteedinõuete ja regulatsioonidega. 

Siiani on lubanud Toyota peamiselt arendada vesinikautosid ja hübriidautosid, kuid eelmisel aastal teatas autotootja, et plaanib lisada oma ampluaa hulka ka elektriautod. Viimaste müüki plaanitakse alustada 2019. aastal Hiinas, mis on maailma suurim autoturg. 

Täiesti tahkete akude arendamisega tegeleb ka näiteks BMW. Taolised akud kasutavad vedela sisu asemel elektrolüüde, mis muudab nad muuhulgas ka ohutumaks kui liitiumioonakud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles