Facebook pidi tehisintellekti välja lülitama, sest robotid hakkasid imelikul viisil omavahel suhtlema (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Facebook oli sunnitud sulgema ühe oma tehisintellektisüsteemidest, kuna juhurobotid hakkasid suhtlema oma loodud keeles.

Kui alguses vestlesid juturobotid, mille eesmärk oli läbirääkimisi pidada, omavahel tavalises inglise keeles, siis peatselt hakkasid nad keelereegleid tublisti väänama ning uusi reegleid leiutama, vahendab Gizmodo.com.

Vestlus, mille sisuks oli värviliste pallidega kauplemine nägi kahe juturoboti vahel välja selline:

Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i i can i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kuna eesmärk oli, et vestlusrobotid õpiksid suhtlema inimestega, ja mitte üksteisega, on kavas nende keeleoskust parandada, vahednab Tech Times.

Tõenäoliselt on hea, kui tehisintellektid ei suhtleks omavahel inimestele mõistetamatus keeles. Kasvõi ainult seetõttu, et taolisest süsteemist on programmeerimisvigu väga raske leida. Kui kaks nutikat süsteemi üksteiselt õppima hakkavad, on taolised vahejuhtumid aga pea möödapääsmatud.

See avastus oli osa laiemast eksperimendist, millega õpetati tehisintellektiga juturoboteid tehinguid tegema ja kauplema. Enne projekti sulgemist leiti, et tehisintellekt suutis üllatavalt hästi tehingu väärtuses orienteeruda ja seda teisele poole edasi anda. Näiteks võis juturobot kaotada huvi ja ohverdada mingi pakutava väiksema väärtuse, et selle abiga saada lõpuks kätte suurem väärtus, vahendab Genius.

Suve alguses sattus Facebooki asutaja Mark Zuckerberg vaidlusse teise tehnoloogia-ettevõtjaga Elon Musk, kuna viimase väitel ei taju Zuckerberg tehisintellekti arendamise tuleviku võimalusi ja riske.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles